Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » 41 ŠVEDSKE OPĆINE ĆE BITI prisiljene primiti teroriste Islamske države koji se vraćaju iz Sirije

41 ŠVEDSKE OPĆINE ĆE BITI prisiljene primiti teroriste Islamske države koji se vraćaju iz Sirije

svedska-isisVelik broj općina ponudilo džihadistima koji su rezali glave u Siriji, besplatne tečajeve za vožnju, besplatno stanovanje, pa čak i oprost duga kako bi se njihov prijelaz natrag u zapadno društvo učinio ugodnijim

Na popisu koji je nedavno objavio Centar za nasilni ekstremizam (CVE) objavljeno je kako će 41 od 290 švedskih općina biti prisiljena prihvatiti natrag povratnike teroriste ISIS-a

Prema izvješću švedske televizijske kuće SVT, Centar za nasilni ekstremizam pozvao je dužnosnike iz 41 općine na događaj čiji je cilj educirati ih o povratku terorista kako bi se “pružila potpora općinama koje imaju ili bi mogle biti u mogućnosti primiti djecu i odrasle osobe koji se vraćaju s područja koja su prethodno bila pod kontrolom Islamske države.”

Viši savjetnik CVE-a Anders Kretz izjavio je da su informacije o članovima ISIS-a, koji su trenutno na putu za Švedsku iz bivših teritorija Islamske države na Bliskom istoku ili koji su se već vratili u Švedsku, dobili od švedskih snaga sigurnosti (Sapo).

Glasnogovornik švedskih snaga sigurnosti, Karl Melin, potvrdio je za novine da doista rade zajedno po tom pitanju, navodeći da se “informacije odnose na sve one koji su na ovaj ili onaj način uključeni u najbolji način za rad s tim problemom.”

Melin je nastavio: “Svrha ovoga je stvoriti dobre uvjete za policiju i općine da budu u stanju nositi se s pojedincima koji su bili na područjima sukoba i eventualno se vratili u Švedsku.”

Pošto pripadnici Islamske države koji se vraćaju imaju švedske putovnice, prema švedskom zakonu, njima se ne može odbiti povratak u Švedsku. To je izgovor kojim se 41 općina prisiljava da prime povratnike ISIS-a.

Čini se kao da – prema švedskim liberalima – teroristi povratnici ISIS-a jednostavno imaju pravo da se smjeste tamo gdje smatraju da je prikladno i da čak i zatraže socijalnu pomoć.

Oko 50 posto od 300 “Šveđana” koji su bili u Iraku i Levantu oko 2012. godine kako bi se pridružili svojoj terorističkoj braći i sestrama u Islamskoj državi već su se vratili u Švedsku, piše SVT.

Neki ljevičarski političari u zemlji čak su predložili da bi švedska vlada trebala integrirati teroriste ISIS-a nazad u švedsko društvo. Nekoliko je općina ponudilo džihadistima besplatne tečajeve za vožnju, besplatno stanovanje, pa čak i oprost duga kako bi se njihov prijelaz natrag u zapadno društvo učinio ugodnijim.

Ali nisu sve općine toliko zainteresirane za povratak džihadista. Christian Sonesson, predsjednik općinskog odbora Staffanstorpa, izrazio je želju da uskrati svim općinskim službama da prime teroriste povratnike.

Prošlog mjeseca je Sonesson, koji je član švedske stranke Moderate, izjavio: “Mislimo da je to nerazumno. Ako ste se pridružili ovoj vrsti terorističke organizacije, također ste se okrenuli i od demokratskog društva i sustava socijalne skrbi koji imamo.”

Ne kritizira samo Sonesson ovo sve. Michael Helders, aktivist protiv agresivnog ekstremizma u Malmou, ustvrdio je da su povratnici ISIS-a već započeli proces regrutiranja novih članova u podzemnim džamijama u Švedskoj. Oni nikada neće stati sa regrutiranjem.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,