Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Nakon dvojice nadbiskupa koji su bili optuženi za seksualno zlostavljanje papa Franjo imenovao prvog crnca za nadbiskupa Washingtona

Nakon dvojice nadbiskupa koji su bili optuženi za seksualno zlostavljanje papa Franjo imenovao prvog crnca za nadbiskupa Washingtona

papa-washingtonPapa Franjo imenovao je prvog Afroamerikanca za nadbiskupa Washingtona, na poziciju na kojoj dvojica njegovih prethodnika bila upletena u skandale vezane uz spolno zlostavljanje

Bivši nadbiskup Atlante Wilton Gregory (71) imenovan je novim nadbiskupom američke prijestolnice i vjerojatno će postati i kardinal s pravom sudjelovanja u konklavi koja bira Papu.

On će biti i prvi kardinal Afroamerikanac.

Američko veleposlanstvo u Vatikanu priopćilo je da se Gregoryjevo imenovanje poklapa s 51. godišnjicom ubojstva Martina Luthera Kinga Jr.

Gregory, koji se obratio na katoličanstvo kao tinejdžer, smatra se naprednjakom koji zagovara dijalog i većinom je izbjegavao radikalne poglede i ratove Katoličke Crkve oko pitanja kao što su abortus i homoseksualizam.

Pozicija u Washingtonu najutjecajnija je za Crkvu u SAD-u zbog njezine blizine nacionalnoj političkoj moći. Prošli nadbiskupi Washingtona bili su pouzdanici američkih predsjednika, stranih diplomata i čelnika obrazovnih institucija.

Gregoryjev neposredni prethodnik, kardinal Donald Wuerl, podnio je ostavku u listopadu prošle godine nakon 12 godina provedenih na toj službi pošto je velika porota objavila izvješće u kojemu ga kritizira zbog toga što nije zaustavio zlostavljanja u vrijeme dok je bio nadbiskup Pittsburgha.

Wuerl je naslijedio bivšeg kardinala Theodorea McCarricka koji je razriješen svećeničke službe ranije ove godine nakon što je proglašen krivim za spolno zlostavljanje maloljetnika i odraslih.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,