Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Papa Franjo naredio katolicima da ne šire evanđelje i ne preobraćaju muslimane na kršćanstvo

Papa Franjo naredio katolicima da ne šire evanđelje i ne preobraćaju muslimane na kršćanstvo

papa-marokoPapa Franjo upozorio je katolike u Maroku da ne pokušavaju preobratiti muslimane na kršćanstvo ni pod kojim uvjetima

Vođa Katoličke crkve izdao je upozorenje u nedjelju u katedrali sv. Petra u Rabatu u Maroku.

“Molim vas, nemojte propovijedati!” – rekao je publici od oko 400 ljudi, koji su pozdravili Papin dolazak ululiranjem i pljeskom, dok se više stotina okupilo ispred katedrale.

Kršćani su sićušna manjina u Maroku gdje je 99 posto muslimana, a podsaharski Afrikanci čine veliki dio katoličke zajednice u kojoj živi 30.000 vjernika.

Islam je državna religija, a vlasti žele naglasiti “vjersku toleranciju” zemlje koja kršćanima i Židovima omogućuje slobodno religisko štovanje.

No, Marokanici se automatski smatraju muslimanima ako se ne rode u židovskoj zajednici, a propovijedanje druge vjere je društveno neprihvatljivo, a prozelitizam je kriminaliziran.

“Štitim marokanske Židove, kao i kršćane iz drugih zemalja, koji žive u Maroku” – rekao je kralj Mohammed VI okupljenima u subotu, nakon dolaska pape Franje.

Postoji nekoliko tisuća kršćanskih obraćenika u Maroku, koji su od 2017. otvoreno pozvali na pravo na život “bez progona” i “bez diskriminacije”.

Papa Franjo je prvi svećenik koji je posjetio sjevernoafričku zemlju još od Ivana Pavla II. davnih 80-tih godina.

Čekajući papu vani, jedan je nigerijski čovjek rekao da posjet “pokazuje da je zajednički život moguć u Maroku”.

No, “postoje stvari koje treba poboljšati, osobito pitanje migranata i pitanje marokanskih kršćana” – kaže 36-godišnji Antoine, koji radi za udrugu za zaštitu prava migranata.

Potrebu da se podrže migranti Franjo je spomenuo također u nedjelju, te priznao da je to pitanje žarišna točka njegova papinstva.

Maroko kaže kako ima “humanistički” pristup migracijama i odbacuje tvrdnje skupina za ljudska prava o “brutalnim kampanjama uhićenja” i “prisilnom preseljenju” na južnu granicu zemlje.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,