Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKA BRITANIJA: Najmanje sedam studenata sa Sveučilišta Westminster pridružilo se ISIS-u, kaže zarobljeni borac

VELIKA BRITANIJA: Najmanje sedam studenata sa Sveučilišta Westminster pridružilo se ISIS-u, kaže zarobljeni borac

britanija-vojniciJedan borac ISIS-a otkrio je da je bio on među sedam bivših studenata sa jednog londonskog sveučilišta koji su se pridružili terorističkoj skupini

Godine 2014. Zakariyya Elogbani napustio je svoj studij poslovnog managementa na Sveučilištu Westminster kako bi se pridružio džihadistima, piše BBC.

Iz svoje zatvorske ćelije u Siriji rekao je BBC-u da je on jedan od sedam Westminsterskih studenata koji se bore za Islamsku državu.

BBC je identificirao osmu osobu koja je tamo studirala nakon čega se pridlužila vojsci koja je osnovana sa ciljem zaštite terorizma.

Muškarci koji su identificirani kao “Westminsterski džihadisti” su sada zatočeni u Siriji. Ishak Mostefaouiu koji je s njima otputovao u Siriju oduzeto je britansko državljanstvo zbog aktivnosti u ISIS-u.

Elogbani je za BBC izjavio kako su ubijena još trojica kolega studenata koji su se borili za ISIS, među kojima i Qasim Abukar, tvrdokorni džihadist koji se prethodno borio s militantnom skupinom u Somaliji. Njegov brat Makhzumi Abukar uhićen je zbog prijevare od milijun funti povezanih s terorističkom skupinom, vjeruje policija.

Još jedan bivši student Sveučilišta Westminster koji je otišao u Siriju bio je Akram Sabah, a napustio je sveučilište 2011. godine. On i njegov brat su poginuli u borbama u rujnu 2013. godine.

I Mohamed Jakir, džihad koji je ubijen u Siriji 2014. nakon sedam tjedana u zemlji, također je navodno bio student na Sveučilištu Westminster.

Ovo nije prvi put da je ova institucija povezana s mladićima koji su se okrenuli prema nasilnom ekstremizmu. Prije deset godina tamo je studirao Mohammed Emwazi, borac ISIS-a nazvan “Jihad John” koji je odsjecao glave zapadnim taocima i pri tome sve to snimao.

Mohammed Emwazi je bio student Sveučilišta u Westminsteru 2009. godine prije nego što je 2013. otišao u Siriju.
Kao radikalizirani mladić u Londonu bio je na popisu terorista, ali je uspio pobjeći u Siriju unatoč zabrani napuštanja Britanije.

Emwazi je poginuo u raketnom napadu u studenom 2015. godine.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,