Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! » KANCEROGENI BOMBONI: Dodaci na bazi nafte koriste se u popularnim dječjim slatkišima

KANCEROGENI BOMBONI: Dodaci na bazi nafte koriste se u popularnim dječjim slatkišima

tvrdi-bomboniAko bi mogli napraviti izbor, koliko bi roditelja stavljalo petrokemikalije kemikalije u hranu svoje djece?

Ali kada kupujete hranu za djecu na policama trgovina, to je odluka koju donosite. Ovi proizvodi su napunjeni petrokemijskim sastojcima kroz umjetne boje i konzervanse.

Alarmantno je to sve da i su ovi sastojci također povezani s zdravstvenim problemima od hiperaktivnosti do raka.

Studija u časopisu Clinical Pediatrics je napravila ispitivanje samo umjetnih boja u hrani, i pronašli su ove štetne kemikalije u 96,3 posto bombona, 94 posto grickalice s okusom voća i 89,7 posto sokova u prahu.

Kada su izvršili zajedničko ispitivanje hrane za djecu i odrasle, 43,2 posto svih proizvoda proizvedeno je sa umjetnim bojama. Svježi proizvodi bili su jedina kategorija hrane koja nije napravljena sa umjetnim bojama (da, to znači da meso, mliječni proizvodi i proizvodi koji se peku mogu sadržavati umjetnu boju!).

Jedan od najgorih vrsta aditiva svakako su umjetne boje, za koje postoji jak dokaz koji ih povezuje sa štetom koju rade na dječji živčani sustav.

Dokazi da umjetne boje mogu proizvesti hiperaktivno ponašanje kod djece već su navele europske zemlje da zahtijevaju stavljanje oznaka upozorenja na hranu koja sadrži te sastojke.

U stvari, iste tvrtke koje koriste umjetne boje u dječjim proizvodima u SAD-u obično koriste boje na prirodnoj bazi za iste proizvode u Europi.

Na naljepnicama pazite na sve što je označeno kao boja – sintetička boja na bazi nafte. Prema Centru za znanost u javnom interesu, najbolja je odluka izbjegavati svu hranu proizvedenu sa umjetnim bojama, ne samo zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, već zato što su umjetno obojene namirnice obično niske nutritivne vrijednosti.

U najopasnije boje spadaju:

Crvena 40: To je najčešće korištena umjetna boja, koja se nalazi u bezalkoholnim pićima, slatkišima, desertima od želatine, kolačima, pa čak i kobasicama. Iako je crvena 40 jedna od najtemeljitije testiranih boja, smatra se da su glavne studije za koje FDA smatra da su sigurne, zapravo pogrešne – čak i od strane FDA! Poznato je da Crvena 40 uzrokuje alergijsku reakciju kod nekih ljudi.

Plava 1: Druga najčešća boja, koja se nalazi u pićima, slatkišima i pecivima. Istraživanja su pokazala da Plava 1 može povećati rizik od raka i uzrokovati oštećenje neurona. Također je poznati alergen.

Žuta 5: Treća najčešća boja, koja se koristi u slatkišima, pecivima i želatinskim desertima. Pokazalo se da uzrokuje alergijske reakcije kod nekih ljudi, osobito onih osjetljivih na aspirin, te je redovito zagađena sa karcinogenima benzidinom, 4-aminobifenilom i njihovim biološkim prekursorima.

Žuta 6: Posljednja uobičajena boja, koja se nalazi u napitcima, slatkišima i pecivima. Čak su i istraživanja koja su financirala prehrambena industrija povezala ovu boju sa tumorima bubrega i nadbubrežnom žlijezdom. Također je poznato da je kontaminirana istim karcinogenima (i prekursorima) kao žuta 5.

Ostale boje uključuju Plavu 2, koje je povezana s rakom mozga kod štakora, Zelena 3 koja je prethodno povezana s tumorom mjehura i testisa kod štakora, i Crvena 3 koja je povezana s tumorima štitnjače kod štakora. Iako su ove boje rijetke, one se još uvijek mogu naći u namirnicama za djecu, kao što su voćne rolne.

Dok su dokazi koji povezuju neke od tih boja s rakom ograničeni, dokazi koji ih povezuju s hiperaktivnošću postaju sve brojniji svake godine.

Budući da je FDA posljednji put pregledala i analizirala ovaj problem u 2011. godini, najmanje osam novih studija, uključujući dvije meta-analize, pokazale su da uklanjanje umjetnih boja iz prehrane hiperaktivne djece dovodi do značajnih poboljšanja u ponašanju.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,