Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIČKA VOJSKA TRANSPORTIRALA 50 TONA ZLATA IZ SIRIJE U NAVODNOM DOGOVORU SA ISIS-OM

AMERIČKA VOJSKA TRANSPORTIRALA 50 TONA ZLATA IZ SIRIJE U NAVODNOM DOGOVORU SA ISIS-OM

heli-zlatoPoštedili su život vodstva terorista u zamjenu za opljačkano zlato u Iraku

Dok su se preostali “džepovi” terorista ISIS-a suočavali s neizbježnim porazom u sjeveroistočnoj Siriji, Sjedinjene Države su im navodno dale ponudu koju nisu mogle odbiti: “dajte nam svoje masivne zalihe zlata – ili umrite”, piše ZH.

Prema izvješćima sirijske državne novinske agencije SANA, američke snage su sklopile sporazum s ISIS-om, kojim bi teroristička skupina predala 50 tona zlata u pokrajini Deir el-Zour u istočnoj Siriji u zamjenu za siguran prolaz.

Dragocjeni metal, vrijedan oko 2,13 milijarde dolara, opljačkan je od strane samoproglašenog „islamskog kalifata“ kroz vladavinu terora diljem Sirije i Iraka između 2015. i 2017. godine.

Turski list Daily Sabah izvijestio je kako lokalni izvori tvrde da su helikopteri američke vojske već prenijeli zlato iz baze američkih snaga u grad Kobani koji je pod kontrolom Kurda i koji se nalazi u blizini sjeverne granice Sirije.

Dio zlata je distribuiran i Kurdskim jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje dominiraju Sirijskim demokratskim snagama (SDF), a koje su same saveznici SAD-a.

Vijest je uslijedila nakon što je SANA tvrdila kako su mještani svjedočili američkim helikopterima koji su zračno transportirali velike kovčege zlata od oko 40 tona iz područja Al-Dashisha u južno područje Hasaka na početku ovog mjeseca. Zlato je navodno opljačkano od strane ISIS-a iz Mosula u Iraku i iz drugih dijelova Sirije.

Sirijski državni mediji tvrdili su da su lideri ISIS-a vodili američke helikoptere do mjesta gdje je zlato bilo skriveno, “zaključujući sporazum kojim je Washington spasio stotine vođa i stručnjaka terorističke organizacije”.

Izjave sirijske vlade podudaraju se s izvješćima ratnog izvjestitelja sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) (kojeg vodi samo jedan čovjek koji je bio u Siriji zadnji put prije 10 godina) koji tvrdi da su SAD i njegovi kurdski saveznici poštedjeli borce ISIS-a u nadi da će dobiti ratni plijen terorista.

Sirijski opservatorij je izjavio:

“Koalicijske snage predvođene SAD-om i Sirijskim demokratskim snagama (SDF) namjerno ne ciljaju područja pod kontrolom ISIL-ovih terorista i zapovjednika na području istočnog Eufrata u Deir el-Zouru dok pokušavaju pronaći blago prisiljavajući ISIS-ove militante da im kažu lokaciju.”

Sirijski i ruski mediji već dugo tvrde kako se, suprotno tvrdnjama Washingtona, više ne vodi rat protiv ekstremističke skupine. Američke snage umjesto toga surađuju s njima na bezbroj načina.

Tijekom uništenja grada Rake u Siriji koju je predvodio SAD, koalicija predvođena SAD-om je sklopila tajni sporazum s grupom koja je teroristima odobrila siguran prolaz prilikom evakuacije područja. Dogovor, koji je otkrio BBC, osigurao je opstanak i slobodu mnogih vodećih ISIS-ovih vođa i brojnih stranih boraca.

SAD još uvijek drži svoju bazu u al-Tanfu na sirijsko-jordanskoj granici suprotno međunarodnom pravu i protiv želja sirijske vlade pod izlikom borbe protiv ISIS-a.

Moskva je više puta optuživala Sjedinjene Države da formiraju nove naoružane skupine iz ostataka ISIS-a, gdje im se navodno daje sloboda i pojavljuju se “poput lutke koja iskače iz kutije” kako bi zaskočili sirijske trupe prije nego što se povuku u regije pod kontrolom SAD-a.

Slučajnostima nikad kraja. Kao i Gaddafijevo zlato koje je pokradeno, sve ovo počinje ličiti na film “Tri kralja” iz 1999. godine:


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,