Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » NAJNOVIJE SUĐENJE RAZOTKRILO: Američka porota smatra da je Monsantov Roundup bio ‘značajan čimbenik’ u IZAZIVANJU RAKA KOD LJUDI

NAJNOVIJE SUĐENJE RAZOTKRILO: Američka porota smatra da je Monsantov Roundup bio ‘značajan čimbenik’ u IZAZIVANJU RAKA KOD LJUDI

roundup-sudProizvod kompanije Monsanto na bazi glifosata pod nazivom Roundup je “značajan faktor” u uzrokovanju ne-Hodgkinovog limfoma u čovjeku iz Kalifornije, budući da najnovije suđenje ulazi u sljedeću fazu kako bi se utvrdila odgovornost i šteta

U važnoj presudi koja bi mogla utjecati na brojne druge slučajeve, savezna porota u San Franciscu pronašla je da je herbicid Roundup značajan čimbenik koji je uzrokovao rak kod muškarca iz grada Santa Rosa u Kaliforniji.

Tijekom suđenja, 70-godišnji Edwin Hardeman je tvrdio da ga je njegova višedesetljetna izloženost Monsantovom proizvodu dovela do razvoja raka koji utječe na imunološki sustav, bolest ne-Hodgkinovog limfoma (NHL).

Suđenje će sada preći u sljedeću fazu u kojoj će porota odrediti odgovornost i štetu u slučaju.

Odluka od utorka uslijedila je nakon još jedne presudne protiv Monsanta u kolovozu, kada je porota pacijentu oboljelom od terminalnog raka Dewayne Johnsonu dodijelila nevjerojatnih 289 milijuna dolara odštete nakon što je presudila da biotehnološka korporacija nije pravilno upozorila korisnike na zdravstvene rizike Roundupa.

Samo u SAD-u, njemačka farmaceutska tvrtka Bayer, koja je kupila Monsantu prošle godine, potencijalno se suočava s tisućama sličnih tužbi koje uključuju Roundup ubojicu trave.

“Monsanto je stavio na tržište nesiguran proizvod, manipulirao znanošću i javnim mnijenjem i dosljedno je obmanuo ljude da vjeruju da je Roundup siguran” – rekla je Jennifer Moore, jedna od tužiteljskih odvjetnika, prije nego što je obrana tvrdila na suđenju da je tvrtka “zlostavljala” istraživače kako bi suzbila negativne studije o ubojici korova.

Bayerov pravni tim koji zastupa Monsanto i dalje tvrdi da Roundup i njegov aktivni sastojak glifosat ne uzrokuju rak i da je siguran za uporabu. Također se navodi da su regulatori diljem svijeta odobrili proizvod.

Njemačka tvrtka Bayer utvrdila je da je jednoglasna odluka šestočlane porote razočaravajuća. “Uvjereni smo da će dokazi u drugoj fazi suđenja pokazati da je ponašanje tvrtke Monsanto bilo prikladno i da tvrtka ne bi trebala biti odgovorna za izazivanje raka kod g. Hardemana” – navodi tvrtka.

Nisu svi suglasni s procjenom tvrtke Monsanto/Bayer AG. “Današnja presuda pojačava … ono što znanstvenici države Kalifornije i Svjetske zdravstvene organizacije zaključuju: Glifosat uzrokuje rak kod ljudi” – izjavio je predsjednik Radne skupine za okoliš Ken Cook. “Kao i slične tužbe, brojnost dokaza će rasti da Roundup nije siguran za zdravlje ljudi i da je tvrtka to pokušala prikriti.”

Pogledajte najnoviji dokumentarni film o genetskom inženjerstvu i kemijskoj agroindustriji:

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,