Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ISTRAŽIVANJE: Muškarci odustaju od braka jer ‘žene nisu više kao što su nekada bile’

ISTRAŽIVANJE: Muškarci odustaju od braka jer ‘žene nisu više kao što su nekada bile’

zene-alkoholMladi muškarci u zapadnom svijetu odustaju od braka jer se žene više ne ponašaju kao žene, pokazuje nova studija Pew Research Centra

Od 1997. godine pozitivan stav muškaraca prema braku pao je na povijesni minimum od 29 posto.

Uzrok ovog trenda je pretpostavljeno jačanja feminizma i osjećaja da se muškarčevo mjesto u svijetu i vezi sve više smanjuje.

Žene sada masovno imaju visokoškolsko obrazovanje, brojno nadmašuju muškarce na radnom mjestu i još uvijek imaju odlučujuću prednost u obiteljskom sudskom sustavu kada je riječ o razvodu i skrbništvu nad djecom.

Uspon žena kao pružatelja usluga i donositelja odluka u kućanstvu odbio je neke muškarce od bračnog života.

Spisateljica Suzanne Venker vjeruje da je moderni feminizam stvorio problem koji više ne dopušta muškarcima da se osjećaju kao pravi muškarci.

Dame su povećale neovisnost, a neki od starijih zakona su uvedeni kako bi zaštitili žene u slučaju razvoda, jer one uglavnom nisu hranitelji (zbog alimentacije), što je stvorilo pomak u ravnoteži između muških i ženskih partnera u korist žena.

Također vjeruje da se muškarci osjećaju napadnutim od strane sadašnjih feminističkih ideala i da je kultura mržnje prema muškarcima također pogoršala neke od razloga ostvarivanja braka.

Napominje da su se pojavile online muške skupine koje promiču mogućnost izbjegavanja bilo kakvih odnosa. Što se tiče seksa, postoji više ideja među ljudima koji se odlučuju da nikada više neće imati seks s onima koji se odluče za promiskuitet.

Centar Pew je otkrio da je oko polovice odraslih u SAD-u trenutno u braku i da se dob muškaraca i žena koji se prvi put žene, povećala za oba spola.

Smanjenje broja mladih bračnih parova (onih od 18 do 29 godina) za 32 posto od 60-tih godina do danas barem je djelomično objašnjivo već spomenutim povećanjem broja žena u visokom obrazovanju i na radnim mjestima.

Mnogi moderni očevi i majke savjetuju svoje kćeri da završe svoje obrazovanje i uspostave karijeru prije nego što isplaniraju svoj osobni život. Putovanje je također vrlo poželjno iskustvo koje mlade žene traže u svojim dvadesetima.

Ove smetnje na bračnom putu mogu pridonijeti produljenju godina stupanja u brak i dobi za rađanje. Neki dodatno okrivljuju Milenijalce i njihovo razmišljanje koje starije generacije smatraju samo-fokusiranim.

Zanimljivo je da, iako Milenijalci nemaju nužno dobro mišljenje o braku, utvrdili su da je dobro roditeljstvo dosta važan aspekt života. Brak i roditeljstvo ne moraju nužno ići ruku pod ruku kod Milenijalaca, a to se djelomično može objasniti visokim stopama razvoda koje su njihovi roditelji pretrpjeli.

Venker vjeruje da sada žene doživljavaju ispunjenje bez svojih muških kolega, a to znači propast za budućnost braka, jer muškarcima nije dopušteno ispuniti ono što je u njihovoj prirodi – vođenje kućanstva i zaštita žene i djece.

Očekuje se da će uskoro doći do pada stope vjenčanja ispod 50 posto.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,