Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ZNANSTVANICI KOJI SE BAVE DUGOVJEČNOŠĆU: POST je sada znanstveno dokazan da potiče dugovječnost i sprječava bolesti

ZNANSTVANICI KOJI SE BAVE DUGOVJEČNOŠĆU: POST je sada znanstveno dokazan da potiče dugovječnost i sprječava bolesti

dijeta-tanjurKoliko je blagotvoran post? Nova istraživanja su potvrdila da bi post mogao pružiti mnoštvo zdravstvenih koristi, uključujući (ali ne i ograničavajući se na) prevenciju bolesti i poticanje dugovječnosti

Zasigurno se čini da post nije samo najnoviji trendi u dijetama. Ograničavanje unosa hrane doista može pružiti vidljive i poželjne učinke na zdravlje i dobrobit čitovog tijela.

Iako je dobro poznato da je brojanje kalorija bitan alat za mršavljenje i održavanje težine, nedavna istraživanja su otkrila smanjeno konzumiranje tih kalorija, može imati i utjecaj na vaše zdravlje.

Znanstvenici sada vjeruju da manji unos hrane često može biti vrlo koristan. Sebastian Brandhorst, analitičar iz Instituta za dugovječnost sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, objašnjava da “kada konzumirate kalorije, to također igra ulogu u vašem zdravlju.”

Brandhorst je proveo studije pod vodstvom dr. Valtera Longoa o nečemu što se zove “brza oponašajuća dijeta” ili FMD. Ovaj način prehrane namijenjen je da “prevari” vaše tijelo koje misli da postite.

Pod Longovim nadzorom provedene su brojne studije o postu – uključujući i one koje koriste malu skupinu ispitanika. Studija prehrane FMD-om koja je obuhvatila 71 osobu objavljena je ranije ove godine u časopisu Science Translational Medicine.

Kao što izvještava CNBC, istraživači su otkrili da je FMD imao snažan učinak na zdravlje ispitanika. Osim smanjenja tjelesne težine i tjelesne masti, nakon FMD-a došlo je do smanjenja proizvodnje hormona IGF-1, za koji se smatra da je uključen u stanične procese koji uzrokuju starenje i bolesti.

Subjekti ispitivanja su nakon FMD-a također pokazali smanjenje razine C-reaktivnog proteina, koji je biomarker za upale i koji je povezan s brojnim bolestima i zdravstvenim stanjima – uključujući bolesti srca i rak.

FMD je sličan onome što mnogi ljudi nazivaju “isprekidanim postom”, jer vam je zapravo dopušteno jesti tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Tijekom FMD posta tijelo mislu da ste u stvarnosti u postu, i samo ograničavate unos hrane kada jedete i postite tijekom relativno kratkog vremena. Znanstvenici su dokazali da tijelo kroz FMD misli da ste postili zbog tri ključna nalaza.

Osim smanjenja proizvodnje IGF-1, razina glukoze pada, a razine ketona su se povećale kod ispitanika tijekom gladovanja.

Studija Instituta za dugovječnost nije prva koja bilježi potencijalne zdravstvene koristi povremenog posta ili drugih sličnih rasporeda prehrane.

Protokol posta može imati različite oblike – ali mnoge koristi su dosljedne. Prijavljeno je da također post uz gubitak težine i niže razine glukoze može dovesti do poboljšanih kognitivnih funkcija i boljeg raspoloženja.

Doista, čini se da su prednosti posta gotovo beskrajne, bilo da se radi o smanjenju upale, povećanju dugovječnosti ili usporavanju procesa starenja, post je također povezan s nizom drugih zdravstvenih koristi.

Na primjer, vjeruje se da gladovanje poboljšava profil lipida u krvi smanjujući trigliceride, snižava krvni tlak i promiče zdravlje srca.

Također smanjuje razinu glukoze i jača osjetljivost na inzulin, istodobno promičući sitost u vrijeme obroka. Izvori kažu da post može čak potaknuti metabolizam i poboljšati tjelesni sastav.

Povremeni post nema zdravstvenih nedostataka, to je sigurno.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,