Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » BRUXELLES U PANICI: Salvini traži povrat talijanskog zlata koje se nalazi inozemstvu

BRUXELLES U PANICI: Salvini traži povrat talijanskog zlata koje se nalazi inozemstvu

italija-zlatoZamjenik premijera Italije Matteo Salvini želi vratiti talijanske zlatne rezerve iz Centralne banke u Bruxellesu

Ranije ovog tjedna, potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutrašnjih poslova pozvao je na smjenu rukovodstva talijanske centralne banke jer nisu uspjeli spriječiti bankarsku krizu u zemlji.

Salvini, koji je također na čelu desničarske stranke Lega Nord, pozvao je na preuzimanje kontrole nad talijanskim zlatnim rezervama koje su daleko od centralne banke Italije.

„Zlato je vlasništvo talijanskog naroda, a ne bilo koga drugog“, naglasio je Salvini.

Komentari su uslijedili nakon što je on insistirao da se uprava Talijanske banke „potpuno očisti“ jer nisu uspjeli spriječiti bankarsku krizu u zemlji.

Salvini je dodao da bi „prevaranti“ koji nisu bili podvrgnuti nadzoru „trebali na duže vrijeme završiti u zatvoru“.

Ta izjava je uslijedila nakon izvještaja u talijanskoj „Stampi“, u komem se tvrdi da je koalicijska vlada, koju je formirala Salvinijeva stranka Lega i pokret Pet zvjezdica, tražila da proda zlatne rezerve Banke Italije za financiranje dodatne državne potrošnje i izbjegavanje planiranog povećanja PDV-a do 2020. godine.

Salvini je rekao da još nije detaljno proučio tu opciju, ali je dodao da „to može biti zanimljiva ideja“.

Claudio Borghi, bliski ekonomski savjetnik Salvinija, pozvao je na usvajanje zakona za kojeg je rekao da bi talijanska država, a ne Banka Italije, trebala da bude priznata kao krajnji vlasnik zlatnih rezervi zemlje.

„Nitko ne želi to prodati, u stvari, upravo suprotno — želimo da druge držimo podalje od njega“ – napisao je Borghi na Twitteru.


(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,