Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: Europski parlament izglasao priznanje Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele i pozvao sve EU zemlje da učine isto

EKSKLUZIVNO: Europski parlament izglasao priznanje Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele i pozvao sve EU zemlje da učine isto

venezuela-euLibijski scenarij je sve bliži…

Europski parlament glasovao je za priznanje oporbenog čelnika Juana Guaida kao legitimnog privremenog predsjednika Venezuele i pozvao čelnike EU da učine isto

U rezoluciji, izglasanoj u četvrtak, pozvano je vodstvo EU da usvoji “snažan, jedinstven stav” i prizna Guaido kao “jedinog legitimnog” privremenog predsjednika južnoameričke nacije sve dok se ne održe novi izbori kako bi se “obnovila demokracija”.

Zastupnici Europskog parlamenta također su obećali “punu potporu” parlamentu Narodne skupštine u Venezueli pod nadzorom oporbe, pozivajući države članice EU da “akreditiraju” izaslanike koje je imenovala venezuelanska oporba.

Dokument je usvojen s 439 glasova ZA, 104 PROTIV, sa 88 suzdržanih zastupnika.

Ravnatelj Europske unije za vanjske poslove Federica Mogherini ranije je obećala “punu potporu” Narodnoj skupštini oporbe.

U subotu su Njemačka, Francuska i Španjolska zaprijetile da će priznati Guaidoa kao privremenog predsjednika zemlje, osim ako trenutni šef države Nicolas Maduro ne proglasi izvanredne izbore u roku od osam dana.

Maduro je odlučno odbacio ultimatum, kazavši kako zemlje EU nemaju pravo na takve zahtjeve, a izbori će se održati, kako je i predviđeno, 2025. godine.

Predsjednik parlamenta Juan Guaido se proglasio prošlog tjedna privremenim predsjednikom, u suprotnosti s Madurom koji vlada Venezuelom od 2013. godine.

Guaido je odmah priznat od strane SAD-a i kasnije priznat kao jedini legitimni vladar od strane Kanade i većine južnoameričkih zemalja, uključujući susjednu Kolumbiju i Brazil.

Države kao što su Rusija, Kina, Iran i Turska i dalje priznaju Nicolasa Madura kao demokratski izabranog predsjednika Venezuele.

Moskva je naglasila kako bi sve nacije trebale poštovati suverenitet Venezuele i obećale braniti svoje nacionalne interese u zemlji “uz sve dostupne mehanizme”.
 

 


 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,