Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Kina se protivi sankcijama protiv Venezuele i kaže da će Amerika biti odgovorna za posljedice

Kina se protivi sankcijama protiv Venezuele i kaže da će Amerika biti odgovorna za posljedice

xi-venezuelaKina je poslala još veće kritike zbog venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, ističući kako ga podržava čak i unatoč opasnostima s kojima se suočava i jasno stavlja do znanja da će nove sankcije SAD-a samo pogoršati život građana Venezuele

Predsjednik Maduro, koji pokušava kontrolirati dugotrajne nemire i oduprijeti se pritisku pod vodstvom SAD-a, dobio je novi znak potpore iz Pekinga.

Upitan je li Kina podržava Madura, Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio je: “Poslali smo posebnog izaslanika predsjednika Xi Jinpinga da prisustvuje ceremoniji inauguracije predsjednika Madura.”

“Da ga nismo podržali, zašto bi onda prisustvovali inauguraciji?” – pitao je on retorički. Komentar je uslijedio samo dan nakon što su SAD “udarile” Venezuelu paketom sankcija usmjerenih na državnu naftnu tvrtku Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Kina vjeruje da će američka ograničenja učiniti više štete životima običnih ljudi nego vladi, tvrdi Geng. Sve u svemu, Washington “bi trebao snositi odgovornost za ozbiljne posljedice ovog čina.”

Najavljujući sankcije, Bijela kuća službeno je izjavila kako će spriječiti izabranu vladu da koristi prihode od nafte u povećanju moći vlade. Međutim, moglo bi doći do još jednog, snažnijeg razloga za eskalaciju krize u Venezueli.

CIA World Factbook kaže da Venecuela ima najveće svjetske dokazane rezerve sirove nafte koje za sobom na listi ostavljaju Saudijsku Arabiju, Kanadu, Iran i Irak. Kao što je to rekao Bushov savjetnik John Bolton, SAD su imale “puno uloga” u venezuelanskim poslovima.

“Biti će velika razlika za Sjedinjene Države ekonomski ako bismo mogli ulagati u američke naftne tvrtke i proizvodnju nafte u Venezueli” – rekao je za Fox Business.

Kina, sa svoje strane, također može mnogo izgubiti ako se događaji u Venezueli izmaknu kontroli. Peking je posudio više od 50 milijardi dolara Caracasu kroz sporazume o kreditima u posljednjih deset godina, osiguravajući opskrbu energijom za njihovo gospodarstvo.

Samo prošle godine, Venezuela je dobila veliki kineski zajam u vrijednosti od 5 milijardi dolara i pridružila se Pekinškoj inicijativi “New Silk Road”.

Azijska sila jedna je od najvećih trgovinskih partnera i političkih saveznika Venezuele, ali je njezin prethodni odgovor na krizu bio vrlo rezerviran. Kako se kriza odvijala, ona je neprestano pozivala vanjske aktere da poštuju venecuelanski suverenitet i da se ne miješaju u njezine unutarnje poslove.

Sučeljavanje vlade i oporbenih snaga u Venezueli eskaliralo je kada se opozicijski vođa Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom nakon poziva na promjenu režima iz Washingtona. Taj 35-godišnjak je bio uvelike nepoznat izvan Venezuele do početka ove godine, ali sada uživa potporu SAD-a, Izraela, Kanade, Australije i niza južnoameričkih zemalja.

Međutim, Madurova vlada ima Kinu, Rusiju, Tursku, Iran, Bjelorusiju i Južnu Afriku na svojoj strani.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,