Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Najveći video servis na svijetu YouTube trajno će ukloniti sve videozapise o teorijama zavjere

Najveći video servis na svijetu YouTube trajno će ukloniti sve videozapise o teorijama zavjere

youtube-zavjeraYouTube, popularna mrežna usluga za razmjenu videozapisa objavila je planove da sa svoje platforme trajno stavi na crnu listu sve videozapise koje smatra “urotničkim”

Video platforma napokon je popustila pritiscima novinara koji agresivno lobiraju da tvrtka zabrani kreatore sadržaja i videozapise koji su u suprotnosti sa naracijom mainstream medija.

Iako je video-gigant u vlasništvu Googlea često privlačio kontroverze oko nekih sadržaja koji su se nalazili na njihovoj platformi, tvrtka ima postavljena pravila koja služe kao vodič za ono što je, i što nije dopušteno.

Neki od tih videozapisa s vremenom su skinuti. No, tu je i sadržaj koji YouTube naziva “graničnom linijom” – to ne krši niti jednu politiku i pravilo ove mreže, per se, a u isto vrijeme ih mnogi ljudi ne bi željeli pogledati.

I to je sadržaj koji YouTube želi pročistiti na svojoj mreži.

Svatko tko je proveo čak i kratko vrijeme na YouTubeu zna da ova mreža potiče ovisnost: ono što počinje kao nevino pregledavanje šala od 30 sekundi koje vam je poslao prijatelj, spušta se u zečju rupu beskonačnih “preporuka” za automatsku reprodukciju koju pružaju “internetski bogovi”.

U interesu YouTubea je da vas zadrži, naravno, jer što ste više na njihovoj platformi, vjerojatno ćete vidjeti više oglasa. Tvrtka je također nedavno dodala još jednu vrstu postavke na mobilnoj aplikaciji – kako bi vam olakšala preskakanje na sljedeći preporučeni videozapis.

Ove preporuke prečesto služe, kako oni navode – neugodnom sadržaju: besmislene teorije zavjere o masovnim pucnjavama, analiza da se slijetanje na Mjesec nikada nije dogodilo, i zlobnim dokumatarnim filmovima da je Zemlja na kojoj živimo – ravna.

YouTube nastavlja dalje i obećava da ćete sada vidjeti sve manje takvih vrsta videozapisa.

“Nastavit ćemo s radom ove godine, uključujući i detaljniji uvid u to kako smanjiti širenje sadržaja koji se približavaju – ali ne prelazi granicu i krše naše smjernice korištenja” – objavio je YouTube na svojem blogu.

“Premda će se ova promjena primijeniti na manje od jedan posto sadržaja na servisu YouTube, vjerujemo da će ograničavanje preporuke tih vrsta videozapisa donijeti bolje iskustvo za usluge zajednice YouTube.”

Ovaj potez je došao samo tjedan dana nakon što je YouTube vratio jednog od najvećih oglašivača u SAD-u na svoju mrežu. AT&T je prethodno povukao svoje oglase sa usluge YouTube nakon što su prikazani zajedno s ekstremističkim sadržajem još 2017. godine, ali je dodao da je sada zadovoljan kako je YouTube promijenio svoje algoritme i sustav oglašavanja.

Najnovije promjene će se primijeniti samo na gledatelje u SAD-u na početku. Ostale zemalje primit će ovo ažuriranje u budućnosti, prema YouTubeu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,