Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Sud zabranio upotrebu Monsantovog ubojice korova ‘Roundup’ u Francuskoj jer ‘uzrokuje rak’

Sud zabranio upotrebu Monsantovog ubojice korova ‘Roundup’ u Francuskoj jer ‘uzrokuje rak’

monsanto-francuskaFrancuski sud je zabranio prodaju Monsantovog ‘Roundup-a’ u Francuskoj zbog činjenice da uzrokuje rak

Njemački Bayer, koji je prošle godine kupio kompaniju Monsanto za 64 milijarde dolara, trenutno se sučeljava s tisućama američkih tužbi od strane ljudi koji kažu da je njihov proizvod uzrokovao rak, piše Reuters.

Sud u Lyonu na jugoistoku Francuske presudio protiv odobrenja francuske agencije za zaštitu okoliša ANSES 2017. godine koje kaže da je Roundup Pro 360 nije potencijalno opasan za zdralje ljudi.

Bayer je izjavio kako se ne slaže s tom odlukom i razmatra sve pravne mogućnosti, naveo je regulatorne odluke kao i znanstvene studije koje su otkrile da je glifosat siguran.

Tvrtka se žalila na povijesnu presudu američkog suda kojom je dodijeljeno 78 milijuna dolara odštete školskom domaru iz Kalifornije.

“Bayer se ne slaže s odlukom Upravnog suda Lyona o ukidanju odobrenja za promet herbicida “RoundUp Pro 360″, navodi se u priopćenju.

“Ova formulacija proizvoda, kao i svi proizvodi za zaštitu bilja, podliježe strogoj procjeni francuskih vlasti (ANSES), neovisnog tijela i jamca sigurnosti javnog zdravlja.”

Francuski sud je izjavio kako ANSES nije poštovao načelo predostrožnosti u francuskom zakonu, osobito ne provodeći posebnu procjenu zdravstvenih rizika za Monsantov proizvod “Roundup Pro 360″.

“Usprkos odobrenju Europske unije za aktivnu tvar (glifosat), sud je smatrao da su znanstvene studije i pokusi na životinjama pokazali da je “Roundup Pro 360″ … potencijalno kancerogen proizvod za ljude, za kojeg se sumnja da je toksičan i za ljudsku reprodukciju” – rekao je sud u sažetku svoje odluke.

Agencija za liječenje raka Svjetske zdravstvene organizacije je 2015. godine zaključila je da je glifosat vjerojatno kancerogen, citira francuski sud u presudi u utorak.

ANSES je kazao kako još uvijek razmatra sudsku odluku, ali da će odluka odmah stupiti na snagu.

“Kao posljedica toga, prodaja, distribucija i korištenje proizvoda “RoundUp Pro 360″ zabranjene su od danas” – navodi agencija u e-mailu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,