Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Kanada ne vidi rizik u Monsantovom ubojici korova – glifosatu ‘Roundup’, koji prema WHO uzrokuje rak

Kanada ne vidi rizik u Monsantovom ubojici korova – glifosatu ‘Roundup’, koji prema WHO uzrokuje rak

kanada-monsantoKanadski farmeri nastavit će koristiti glifosat nakon što je ministarstvo zdravstva Kanade Health Canada zaključilo da aktivni sastojak u Monsantovom proizvodu za uklanjanje korova Roundup ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje ljudi

RoundUp, najčešće korišteno sredstvo za suzbijanje korova u svijetu, vjerojatno uzrokuje rak, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kanadska Savezna agencija odbacila je osam obavijesti o prigovorima i tvrdnjama iz tzv. dokumenata “Monsanto Papersa” iz 2017. godine.

“Nakon temeljitog znanstvenog pregleda zaključili smo da se zabrinutost koju su iznijeli prigovarači ne može znanstveno poduprijeti kada se razmatra cijelo tijelo relevantnih podataka. Navedeni prigovori nisu izazvali sumnju ili zabrinutost u pogledu znanstvene osnove za odluku o ponovnoj procjeni za glifosat iz 2017. godine, navodi Health Canada u priopćenju za tisak.

Ponovna procjena iz 2017. godine utvrdila je da glifosat nije genotoksičan i da vjerojatno ne predstavlja rizik za razvoj raka kod ljudi.

Također je utvrđeno da se ne očekuje da izloženost hrani koja je povezana sa uporabom glifosata predstavlja rizik za zdravlje ljudi.

Kada se koristi u skladu s revidiranim uputama, ne očekuje se da će proizvodi sa glifosatom predstavljati opasnost za okoliš i ljude, prema studiji.

Health Canada je objavila da je odabrala skupinu od 20 svojih znanstvenika koji nisu bili uključeni u odluku o procjeni osam prigovora i zabrinutosti koji su javno izneseni oko glifosata. Agencija je priopćila kako su njeni znanstvenici “preokrenuli svaki kamen” u provođenju analize.

Agencija je objavila da je „imala pristup brojnim individualnim studijama i znanstvenim podacima tijekom procjene opasnosti glifosata, uključujući dodatne studije o raku i genotoksičnosti.“

Dodala je da će „nastaviti pratiti nove informacije povezane s glifosatom, uključujući regulatorne radnje kod drugih vlada, te će poduzeti odgovarajuće mjere ako se identificiraju rizici koji se tiču​ljudskog zdravlja ili okoliša.”

Glifosat je aktivni sastojak u Monsantovom Roundupu, koji je najpopularniji ubojica korova u SAD-u. Njemački gigant za kemikalije i farmaceutske proizvode Bayer, koji je prošle godine kupio kompaniju Monsanto je objavio da je podignuto oko 9300 tužbi protiv njega, koje su bile na čekanju krajem listopada.

U tužbama se navodi kako je proizvod za ubijanje korova ove tvrtke – uzrokovao rak.
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,