Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DOKAZI PROTIV SIRIJSKIH ‘BIJELIH KACIGA’ PREDSTAVLJENI U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Trgovci organima, teroristi i pljačkaši’

DOKAZI PROTIV SIRIJSKIH ‘BIJELIH KACIGA’ PREDSTAVLJENI U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Trgovci organima, teroristi i pljačkaši’

bijele-optuzbe“Bijeli kacige” nisu organizacija za spašavanje, već produžena ruka džihadskih militanata i trebale bi biti imenovane terorističkom organizacijom, izjavio je ruski izaslanik u UN-u u izlaganju dokaza o zlouporabi položaja ove skupine

“Pohvaljeni na Zapadu kao volonteri humanitarne pomoći, no u stvarnosti “Bijele kacige” rade s islamističkim militantima u Siriji, trguju organima žrtava u pretvaranju njihovog “spašavanja”, organiziraju napade kemijskim oružjem pod “lažnom zastavom”, pljačkaju tijela stradalih i domove Sirijaca ubijenih i ranjenih u ratu”, rekao je Maxim Grigoriev, direktor Zaklade za proučavanje demokracije.

Grigoriev je u četvrtak predstavio rezultate istraživanja Zaklade o Bijelim kacigama u sjedištu UN-a u New Yorku. Ruski izaslanik u UN-u, Vassily Nebenzia, izjavio je kako dokazi pokazuju da je skupina opasna.

“Bijeli kacige zaslužuju biti na listi terorista Ujedinjenih naroda” – rekao je Nebenzi.

Umjesto volontera, gotovo svi članovi Bijelih kaciga su plaćeno osoblje, objasnio je Grigoriev. Postoji i “neoboriv dokaz” da je grupa primala pisane zapovijedi od Jaysh al-Islama, islamske militantne skupine poznate po okupaciji grada Dume.

U predgrađu Damaska, Bijeli kacige su organizirale i snimile “kemijski napad” koji je služio kao izgovor za francuske, britanske i američke raketne napade protiv sirijske vlade u travnju ove godine.

“Krivotvorenje napada kemijskim oružjem bio je bitan dio aktivnosti Bijelih kaciga” – izjavio je Grigoriev, dodavši kako se organizacija također redovito bavila “proizvodnjom lažnih vijesti i organiziranjem lažnih spašavanja”.

Naveo je određeni primjer mjesta zvanog Jisr al-Haj u Aleppu, gdje su militanti stavili smeće na vatru, donijeli tijela iz mjesne mrtvačnice, nakon čega su Bijele kacige snimile lažno spašavanje.

Grigoriev je naveo svjedočanstvo člana Bijelih kaciga, koji je također rekao da su svi uključeni u lažna spašavanja dobili dodatnih 50 dolara za odrađeni posao. To je jako dobra satnica, čak i za Zapadne zemlje.

Mnogi lokalni stanovnici intervjuirani za potrebe istraživanje govorili su o ljudima “spašenima” od strane bijelih kaciga koji su završili mrtvi, a njihovi unutarnji organi su bili izvađeni.

Jedan od ispitanih svjedoka bio je bivši pripadnik skupine Ahrar al-Sham, koji je svjedočio da je njegov zapovjednik Shadi Kadik, poznat i kao Abu Adel Al-Halabi (iz Alepusa), priznao trgovinu organima. Ukupan broj slučajeva koji uključuju krađu organa je “najmanje nekoliko stotina” samo na području Alepa, izjavio je Grigoriev.

Umjesto spašavanja civila i djece, Bijele kacige su pljačkale kuće oštećene u borbama i tijela mrtvih, prisiljavajući djecu da izađu iz škola i dječjih vrtića kako bi postavili urede u njima.

“Gruba procjena je pokazala da je od 26 centara koji djeluju u istočnoj Ghouti, deset se nalazilo u školama i jedan u vrtiću”, izjavio je Grigoriev iz svjedočenja sirijskog novinara na tom području.

Samo u Istočnoj Guti, između 100 i 150 članova Bijela kaciga također su bili pripadnici terorističkih i militantnih skupina. Oni su se bavili izgradnjom rovova, tunela i utvrda za teroriste, te su se otvoreno hvalli zbog svojeg članstva na društvenim medijima, ali su to negirali kad god su ih intervjuirali novinari zapadnih medija.

“Facebook računi članova Bijelih kaciga puni su propagandističkih materijala terorističkih skupina, uključujući Islamističku državu i al-Kaidu, hvalivši Osamu bin Ladena i druge osobe koje su od strane UN-a stavljeni na listu terorista” – rekao je Grigorjev.

Poznati “spasitelji” su također objavili “stotine fotografija sa oružjem u rukama”, što ste i sami mogli vidjeti na društvenim medijima.

Zaklada za proučavanje demokracije je članica Globalne mreže za borbu protiv terorizma koju je 2013. godine uspostavila Izvršna direkcija UN-a za borbu protiv terorizma.

Njegov izvještaj o “Bijelim kacigama” temelji se na intervjuima sa više od 100 očevidaca, uključujući 40 članova Bijelih kaciga, 50 lokalnih stanovnika i 15 bivših terorističkih i militantnih boraca. Više od 500 lokalnih stanovnika također je intervjuirano u gradovima Alepo i Deraa.

Niz zapadnih zemalja, poput Velike Britanije i Kanade, s ponosom su najavile da će prihvatiti Bijele kacige kao izbjeglice, nakon što je nekoliko stotina članova skupine evakuirano iz enklave koja je držana pod kontrolom terorista u južnoj Siriji prije oslobađanja područja od strane vladinih snaga.

Vlada u Damasku smatra da su Bijele kacige u istoj kategoriji kao ilegalna milicija i teroristi. Bijele kacige su prošle godine dobile hollywoodski Oskar za dokumentarni film. Kakva sramota!

Pogledajte rezultate istraživanja o Bijelim kacigama:

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,