Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Google odobrio aplikaciju za muslimane kojom će se prijavljivati ljude koji kritiziraju islam

Google odobrio aplikaciju za muslimane kojom će se prijavljivati ljude koji kritiziraju islam

smart-pekemGoogle je odobrio novu Android aplikaciju koja dopušta muslimanima da prijave ljude koji provode djela bogohuljenja, vrijeđaju muslimane ili kritiziraju islam

Aplikacija “Smart Pakem”, koju podupire indonezijska vlada, omogućit će korisnicima i vladinim dužnosnicima da podupru Šerijatski zakon, ciljat će ljude koji imaju “pogrešna” uvjerenja u kršenju Islamskog zakona koji strogo zabranjuje kritiku islama, uvrede protiv Muhameda, ili priznavanja bilo koje druge religije osim islama.

Tehnološke kompanije u SAD-u zabranile su i blokirale desničarske aktiviste i vođe, tvrdeći da su opasni i prijetnja demokraciji, no tehnološke kompanije, uključujući Google, i dalje dopuštaju radikalni islamski sadržaj na svojim platformama.

Rajan Anandan, koji služi kao potpredsjednik Googlea u jugoistočnoj Aziji, nije pokazao nikakav otpor prema aplikaciji koja je dostupna u Googleovoj trgovini aplikacijama Play store.

Nacionalno sekularno društvo (NSS) je u pismu Anadanu tražilo da Google makne aplikaciju iz svoje trgovine aplikacija, tvrdeći kako će aplikacija imati negativne posljedice za vjerske manjine i dodatno umanjiti slobodu izražavanja.

Prema organizaciji Human Rights Watch, od 2004. do 2014. godine u Indoneziji je osuđeno 125 ljudi zbog blasfemije. Dodatne 23 osobe osuđene su od 2014. godine do danas.

Stephen Evans, koji je glavni izvršni direktor NSS-a, izjavio je kako je Googleova odluka o djeljenju šerijatske aplikacije “neuskladiva s Googleovom misijom” i “izravno se protivi demokratskim idealima za koje Google kaže da se zalaže”.

Evans je također rekao da će aplikacija “normalizirati ograničenja slobode izražavanja u Indoneziji i drugdje”.

NSS, koji djeluje kako bi ukinuo zakone o blasfemiji širom svijeta, snažno je osudio Indonezijski zakon o blasfemiji.

“Indonezijski Zakon o bogohuljenju moralno je neopravdani alat represije koji treba ukinuti što je prije moguće. Iako ovaj zakon postoji, svatko tko vjeruje u slobodno izražavanje trebao bi što više otežati indonezijskoj vladi da provodi zakon. Google je uvelike imao koristi od slobode dijeljenja informacija na globalnoj razini. Zamolimo ga i druge multinacionalne tvrtke da razmisle mogu li u dobroj savjesti imati koristi od represije uzrokovane djelovanjem vlada na slobodu govora”.

Budući da se aplikacija dijeli u Googleovoj trgovini aplikacijama, preplavljena je ocjenama sa samo jednom zvijezdicom i kritikama od strane anti-šerijatskih aktivista i zastupnika za ljudska prava.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,