Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TREBALO JE ŠEST MJESECI DA SE MIRNIM PUTEM RAZDVOJI ČEHOSLOVAČKA. ZAŠTO BI BREXIT-U TREBALO ONDA ŠEST GODINA?

TREBALO JE ŠEST MJESECI DA SE MIRNIM PUTEM RAZDVOJI ČEHOSLOVAČKA. ZAŠTO BI BREXIT-U TREBALO ONDA ŠEST GODINA?

brexit-izlazakNe zaboravimo činjenicu da je Čehoslovačka bila i monetarna unija

Prije dvije godine, četiri mjeseca i nekoliko dana, 23. lipnja 2016., Velika Britanija je glasovala za napuštanje EU. Datum izlaska Velike Britanije trenutačno je postavljen za 29. ožujka 2019. godine – gotovo tri godine nakon glasovanja.

Moglo bi se to dogoditi i puno kasnije. U slučaju prijelaznog aranžmana koji bi mogao trajati barem do kraja 2020. godine, vjerojatno čak i iza općih izbora 2022. godine. To bi bio period od velikih šest godina nakon povijesnog glasovanja.

Parlamentarci EU-a će vam reći da to mora biti tako jer je odnos Velike Britanije u EU složen da bi se unaprijed razriješio.

Međutim, povijest nudi drugačiji kut gledanja. Prvi svjetski rat je trajao četiri godine, drugi svjetski rat trajao je šest. Možda je lakše osvojiti i izgubiti cijeli kontinent nego mirno razdvajati dvije jurisdikcije?

Umjesto toga, pogledajte Čehoslovačku, zemlju u kojoj sam rođen, ali zemlju o kojoj nikada nisam mislio kao o svojem mjestu rođenja. To je bilo zato jer sam u to doba išao u školu, i ne samo da se pretvorila iz socijalističke republike i sovjetskog satelita u liberalnu demokraciju, već se također i podijelila na dva naroda.

Sve što sam ikad znao o toj zemlji je kada je bila Češka Republika. Sva burna povijest – Václav Havel izabran za predsjednika, Baršunasta revolucija, prvi slobodni izbori, početak ekonomske preobrazbe, Vaclav Klaus izabran za premijera, Vaclav se razveo – dogodio se u prvih šest godina mog života.

Dopustite da vas ukratko podsjetim na vremensku crtu: ključni izbori su se održali 5. i 6. lipnja 1992.

Napetosti su brzo izbile. Češki premijer Vaclav Klaus sastao se 8. srpnja u Brnu s slovačkim premijerom Vladimirom Mečiarom i dogovorili su razdvajanje federacije.

Sporazum je potpisan 26. kolovoza i Vaclav Havel je u međuvremenu (20. srpnja) podnio ostavku. Do 13. studenoga, donesen je zakon o tome kako će savezna imovina biti podijeljena i dvanaest dana kasnije, donesen je akt koji je odredio datum raspada 31. prosinca.

Kompleksna pitanja kao što su kontinuitet češkog parlamenta, kontinuitet zakona, dogovori za sudove i tako dalje, sve je brzo određeno do prosinca. Novi Češki Ustav donesen je 16. prosinca.

Čehoslovačka se u ponoć raspustila na Silvestrovo. Kad se ljudi sljedećeg jutra probudili, imali su novu nacionalnost, a češki parlament ponovno je izabrao Vaclav Havela kao predsjednika 26. siječnja 1993. godine.

U roku od samo šest mjeseci dogovoreno je i aktivirano sveobuhvatno rješenje. Nematerijalna imovina raspoređena je, mobilna imovina i imovina u inozemstvu raspoređeni su prema grubom omjeru stanovništva 2:1. Izmjene međunarodnih ugovora koje je potpisala Čehoslovačka dogovorile su i potpisale vrlo brzo obje nove republike, potvrđujući nastavak takvih ugovora.

Godine 1996. dvije su zemlje potpisale protokol koji navodi raspodjelu dužnosti propisanih ugovorima potpisanim kao Čehoslovačka. Sve se to dogodilo dok su Čehoslovačka i njezine konstitutivne zemlje prolazile masovnu gospodarsku preobrazbu.

Čehoslovačka je bila privatizirana bez presedana. Na neki način, takav je i Brexit i privatizacija u Velikoj Britaniji iz 1980-ih, samo puno složenije. Dok je 1980. godine Velika Britanija privatizirala dvije tvrtke godišnje, početkom 1990-tih Čehoslovačka je privatizirala dvije tvrtke po satu.

Zajedno, knjigovodstvena vrijednost tih tvrtki bila je veliki udio u BDP-u. Samo privatizacija vouchera (postoje i drugi načini privatizacije) privatizirane tvrtke vrijedile su trećinu čehoslovačkog BDP-a. Sve se to dogodilo u isto vrijeme kad su republike bile razdvojene.

Ne zaboravimo činjenicu da je Čehoslovačka bila i monetarna unija. Izvorna ideja bila je da će se valuta nastaviti koristiti i nakon razdvajanja, ali Čehoslovačka kruna nadživjela je Čehoslovačku za samo šest tjedana.

Tamo gdje postoji volja, postoji način. Dvije su zemlje učinile moguće: Klausovo inzistiranje da se to mora dogoditi brzo, prije nego što budu organizirani poslovni interesi, da mogu uspjeti obraniti status quo.

Zatim činjenica da su dvije novoosnovane vlade, kroz sve napetosti između njih, zajedno radile na primjeni postojećih ili prethodnih dogovora u dobroj vjeri. Gdje god su se pojavila pitanja ili razlike, tražili su prijateljsko rješenje u kojem nitko od stranaka ne bi pobijedio.

Ako su Česi i Slovaci bili u mogućnosti rastaviti cijelu zemlju u šest mjeseci, sigurno Whitehall i Berlaymont mogu pronaći način za izdvajanje jedne države članice prije roka od šest godina.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,