Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Saudijska Arabija zabranila Palestincima iz Izraela dolazak na hodočašće u sveti grad Meku

Saudijska Arabija zabranila Palestincima iz Izraela dolazak na hodočašće u sveti grad Meku

meka-molitvaSaudijska Arabija zabranila je palestincima i izraelskim muslimanima ulazak u zemlju, i time im onemogućila priliku da hodočaste u najsvetije mjesto Islama, Meku

Tradicionalni muslimani bi trebali jednom u svoje životu doći u Meku, ako je moguće za hodočašća Hadž ili Umra.

S obzirom da Izrael i Saudijska Arabija nemaju službeno diplomatske odnose, Palestinci u Izraelu moraju podnijeti zahtjev za privremene jordanske putovnice kako bi došli u Meku.

Međutim, zadnji u nizu poteza koji ograničavaju pristup Palestinaca Arapskoj Kraljevini, je da te privremene putovnice više neće biti prihvaćene.

Palestinske izbjeglice u Jordanu i Libanonu, kao i one koji žive u Izraelu, okupiranom Istočnom Jeruzalemu, nedavno su dobile zabranu dobivanja viza. Još veća ograničenja putovanja sada utječu na gotovo 3 milijuna Palestinaca.

“Odluka utječe na svakog arapa i muslimana koji ima pravo na hodočašće u Meki” – izjavio je Jordanski saborski zastupnik Said Abu Mahfouz za dnevnik Middle East Eye.

Oko 6.600 ljudi iz Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Gaze je bilo na Hadžu 2017. godine, a do 70.000 ih je bilo u hodočašću Umra svake godine.

Palestincima u Istočnom Jeruzalemu je rečeno da mogu podnijeti zahtjev za privremenom putovnicom od palestinskih vlasti koji vode Zapadnu obalu, i dobiti saudijsku vizu. Međutim, to bi moglo utjecati na njihov pravni status.

Nakon što je Izrael ‘ukorio’ istočni Jeruzalem u ratu 1967. godine, stanovnici su bili priznati kao stanovnici Istočnog Jeruzalema – ali bi oni trebali dobiti putovnice od palestinskih vlasti, te bi se to moglo iskoristiti za ukidanje njihovog prebivališta u Istočnom Jeruzalemu i jačanje izraelske nade da će osporavani grad biti napokon njihov glavni grad.

Vladini službenici Saudijske Arabije su o diplomatskim odnosima s Izraelom rekli da se on mora najprije povući s teritorija kojeg je zauzeo tijekom šestodnevnog rata 1967. godine: Zapadnu obalu, Istočni Jeruzalem, Gazu, poluotok Sinaj i Golansku visoravan.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,