Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » POVIJESNI PRESEDAN: Britanska centralna banka odbila vratiti zlato koje pripada Venezueli

POVIJESNI PRESEDAN: Britanska centralna banka odbila vratiti zlato koje pripada Venezueli

zlato-venezuelaBritanska narodna banka (BoE) odbija vratiti oko 550 milijuna dolara u zlatu koje pripada Venezueli nad zahtjevom regulatora Velike Britanije o rastućoj nesigurnosti i namjerama Caracasa vezanim za tih 14 tona zlatnih poluga

Britanski dužnosnici inzistiraju da se poduzmu mjere usmjerene na sprječavanje pranja novca, navodi The Times.

Očekuje se kako će vlada Venezuele pružiti pojašnjenje o svojim planovima vezanim za zlato, prenosi RT.

“Postoje zabrinutosti da gospodin Maduro može iskoristiti zlato, koje je u vlasništvu države, i prodati ga za osobnu korist” – navodi se u medijima kroz neidentificirane izvore.

Izvještaji koji su se pojavili ranije ovog tjedna navode kako venezuelanska vlada već dva mjeseca pokušava povratiti zlato koje čuva u Britaniji. Razgovori su, kako se izvješćuje, zaustavljeni zbog povećanih poteškoća pri dobivanju osiguranja za transport koji je neophodan za premještanje velike količine zlata.

Prošlog tjedna je izvoz zlata iz Venezuele postao predmetom još jednog kruga američkih sankcija protiv zemlje Latinske Amerike. Najnovije kazne odnose se na američke pojedince i korporacije uključene u kupoprodaju zlata u Venezueli.

U proteklih nekoliko godina, Washington je uveo širok raspon sankcija protiv Bolivarijanske Republike, udarajući na njihove financije, izdavanje obveznica vezanih za dug i poslovnu djelatnost državne naftne tvrtke PDVSA.

Američke vlasti optužuju vladu Venezuele i čelnika Nicolas Madura za kršenje ljudskih prava i potkopavanje demokracije.

Venezuela, koja je trenutno u ogromnoj ekonomskoj krizi, nedavno je provela poteze kojima se smanjuje oslanjanje financijskih institucija i instrumenata na američki dolar. Prošlog mjeseca, zemlja se obvezala na trgovanje u eurima, juanima i ostalim konvertibilnim valutama usred američkih sankcija.

Tijekom posljednje tri godine, Venezuela je koristila zlato kao kolateral kako bi dobila milijarde kredita od međunarodnih zajmodavaca.

Međutim, sporazumi o swapu postali su teško provedivi za Venezuelu 2017. godine, nakon što je Washington zabranio američkim financijskim institucijama da daju zajmove toj zemlji.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,