Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » STUDIJA POKAZALA: Rudarenje kriptovaluta nadilazi potrošnju energije u cijelim zemljama

STUDIJA POKAZALA: Rudarenje kriptovaluta nadilazi potrošnju energije u cijelim zemljama

rudarenjeRudarenje kriptovaluta zahtijeva do tri puta više energije od iskapanja zlata na vrijednost od jednog dolara, prema novoj međunarodnoj studiji

Decentralizirane kriptovalute proglašene su revolucionarnim gospodarskim faktorima koji ometaju ekonomije raznih zemalja.

Svakodnevno u potragu kreće nepoznat broj poslužiteljskih farmi koje posjeduju nepoznat broj kripto-rudarskih kompjutera koji rade oko 24 sata kako bi se proizvelo što više kriptovlauta.

Utjecaj takvih ogromnih zahtjeva za energijom na okoliš tek treba u potpunosti se pokazati, međutim, globalno rudarenje za bitcoinom nadmašilo je potrošnju energije cijelih zemalja u posljednjih godina.

“Sada imamo posve novu industriju koja troši više energije godišnje od mnogih zemalja” – rekao je Max Krause, istraživač u Institutu za znanost i obrazovanje Oak Ridge i voditelj nove studije u časopisu Nature Sustainability.

100 najjačih kriptovaluta na svijetu imaju kombiniranu tržišnu vrijednost od otprilike 200 milijardi dolara (175 milijardi eura).

Prema studiji iz 2015. godine, Danska je potrošila 31,4 milijardi kilovat sati električne energije; ali od 1. srpnja 2018, rudarenje bitcoina diljem svijeta već je potrošilo otprilike 30,1 milijardu kilovat sati u samo šest mjeseci.

Jedna procjena iz 2017. godine o potrošnji energije na rudarenje bitcoina širom svijeta usporedila je svjetsku potrošnju otprilike jednakoj potrošnji Republike Irske.

“Željeli smo proširiti svijest o potencijalnim troškovima rudarenja kriptovluta na okoliš” – dodao je Krause. “Samo zato što stvarate digitalni proizvod, to ne znači da se ne troši velika količina energije da bi ga stvorili.”

Rudarenje kriptovaluta može se obavljati uz pomoć pojedinačnih uređaja, no češće se radi na farmama koje obuhvaćaju stotine, ako ne i tisuće kompjutera, koji obavljanju neizmjerne izračune brojeva u potrazi za digitalnim blagom.

To je sustav u kojem najviše zarađuje onaj koji je došao prvi do kriptovalute, pri čemu su “rudari” nagrađeni prilično dobro (ili loše, ovisno o volatilnosti na tržištima kriptovaluta).

Krause i njegov kolega Thabet Tolaymat, inženjer zaštite okoliša sa sjedištem u Cincinnati u državi Ohio, izračunali su osnovni trošak energije (izmjeren u megajoulima ili MJ) kako bi proizveli četiri dolara kriptovalute – bitcoin (17MJ), etereum (7MJ), litecoin (7MJ) i monero (24MJ) – u razdoblju od 30 mjeseci do lipnja 2018. godine.

Ove brojke iznose gotovo tri puta više energije potrebne za iskopavanje vrijednosti zlata (5MJ), platine (7MJ) ili bakra (4MJ). Samo aluminij (122MJ) je energetski bi zahtjevan.

“Usporedba je napravljena kako bi kvantificirala i kontekstualizirala decentraliziranu energetsku potražnju koju zahtijeva rudarenje kriptovaluta” – pišu autori, te su potaknula raspravu o tome jesu li ti zahtjevi za energijom održivi i primjereni s obzirom na proizvod koji proizlazi iz relativno slične energetske potrošnje (kada je normaliziran tržišnom cijenom).”

Osim toga, istraživači su zabilježili varijacije vezane za okoliš ovisno o tome gdje su valute rudarene; velika većina rudarenja kriptovluta odvija se u Kini, na primjer.

“Svaka kriptovaluta rudarena u Kini generirala bi četiri puta veću količinu CO2 u usporedbi s količinom proizvedenom u Kanadi” – napisali su istraživači.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,