Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Alergije na kikiriki na razinama ‘epidemije’ sada potresaju Ameriku, ali medicinski stručnjaci ne žele spomenuti vezu sa konzervansom u cjepivima

Alergije na kikiriki na razinama ‘epidemije’ sada potresaju Ameriku, ali medicinski stručnjaci ne žele spomenuti vezu sa konzervansom u cjepivima

kikiriki-maslacKikiriki je visoko na popisu hrane koja kod djece danas uzrokuje alergiju

A za djecu koja imaju ovu alergiju, čak i najmanju izloženost kikirikiju može rezultirati ozbiljnim – čak i životno opasnim problemima – anafilaksijom.

Stručnjaci slobodno priznaju da je situacija alergije na kikirikiju u Americi toliko ozbiljna da se naziva “gotovo pa epidemijom”, ali inzistiraju na tome da nemaju pojma što uzrokuje problem.

Izvještaj Instituta Jaffe Food Allergy u bolnici Mount Sinai pokazao je da se između 1997. i 2008. godine broj djece sa alergijom na kikiriki utrostručio, od samo 1-na-250 slučajeva na oko 1-na-70.

To je šokantno kad uzmete u obzir da je prije nekoliko desetljeća alergija na kikiriki bila gotovo nezamjetna, a u istočnim zemljama kao što je Indija, gdje djeca jedu velike količine kikirikija, takve alergije su izuzetno neuobičajene.

Očito, nešto specifično uzrokuje masivan porast alergijskih reakcija na kikiriki među zapadnjačkom djecom.

Može li uzročnik biti ulje kikirikija koje je uobičajeno – iako skriveno – pomoćno sredstvo (konzervans) u mnogim cjepivima koje rutinski preporučuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)?

“Gotovo epidemija”

CNBC je nedavno izvijestio da su alergije na kikiriki i druge alergije na hranu zasigurno u porastu u Sjedinjenim Državama.

Dok je Farmaceutska industrija obećala sve vrste čudotvornih lijekova da uspori izlaganje djece alnergijama na kikiriki ili da se na neki drugi način pozabavi problemom, istina je da stručnjaci nemaju stvarne, znanstvene dokaze o tome što uzrokuje problem – ili što treba učiniti da bi se alergija na kikiriki iskorijenila.

“To je gotovo epidemija” – izjavio je za CNBC dr. Sc. Scott Sicherer, ravnatelj Instituta za alergiju hrane Jaffe.

“Nemoguće je poricati povećanje broja, čak i uz anegdotalna izvješća školskih medicinskih sestara”. Dodao je da “oko dvoje djece po učionici imaju alergiju na hranu. To nije izmišljotina.”

U institutu za zdravlje National Institutes of Health rečeno je da rano izlaganje alergenim namirnicama može pomoći ublažiti problem, ali to stvarno ne može biti rješenje, jer, kao što je već rečeno, djeca u drugim zemljama gdje je potrošnja kikirikija masivna imaju istu brojnost razine alergija na kikiriki kao i američka djeca i druga zapadna djeca.

Cjepiva su puna navodno “bezopasnih” adjuvanata … uključujući derivate kikirikija. Da li je to okidač za sve veći broj alergija?

Sredinom šezdesetih godina, ulje kikirikija je prvi put uvedeno u cjepiva jer su znanstvenici pretpostavili da ono može “produljiti” imunitet. Nekako su pomislili da će ulje djelovati kao kapsula sa vremenskim otpuštanjem.

U roku od 20 godina, ulje kikirikija je postalo preferirani “ekscipijent” – što znači spoj formuliran uz aktivni sastojak lijeka u svrhu dugoročne stabilizacije.

Međutim, opasnosti njezine uporabe bile su dobro dokumentirane. Problem? Liječnici i znanstvenici imali su rezultate o imunološkom odgovoru ljudi koji su primali cjepivo, čineći ozbiljnu pogrešku koja se i danas pretpostavlja da je istinita. Mit koji kaže… što je veći alergijski odgovor na cjepivo, utoliko će se stvoriti veći imunitet. Pogrešno!

Dakle, kako je broj obaveznih cjepiva povećan, a ulja kikirikija je dodano kao imunitetni pojačivač, broj djece s alergijama na kikiriki se povećao se eksponencijalno.

Veza između cjepiva i alergije na kikirikiju stoga nije zbunjujuća ili nejasna. Jednostavnoa je!


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,