Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » NAJNOVIJI IZVJEŠTAJ: Milijarde nestale sa zamrznutog računa Muamer Gadafija u Belgiji

NAJNOVIJI IZVJEŠTAJ: Milijarde nestale sa zamrznutog računa Muamer Gadafija u Belgiji

gadafi-racunTužitelji istražuju jesu li belgijske banke isplaćivale kamate i dividende sa zamrznutih računa pod sankcijama UN-a koje su na snazi još od 2011. godine nakon ubojstva libijskog vođe Muammara Gaddafija

Novac u vrijednosti od oko 5 milijardi eura se mogao isplaćivati​ osobama koje kontroliraju libijske račune, uključujući militantne skupine u zemlji koje su optužene za kršenje ljudskih prava, navodi se u izvješću javne televizijske mreže RTBF koji je citirao neidentificirani izvor.

Televizija RTBF je navela da kada se UN složio da se zamrznu depoziti koje je držala Gadafijeva vlada u inozemstvu, Belgija je to učinila, ali nije zaustavila isplatu kamata i dividendi sa ovog računa.

Uz intervenciju NATO-a 2011. godine, UN je uveo sankcije na imovinu libijske vlade, učinkovito zaplijenivši oko 67 milijardi dolara od Libijske investicijske agencije (LIA), te je taj novac pohranjen diljem Europe i Sjeverne Amerike.

U EU su nacionalne vlade zamrznule samo izvorne iznose, dok su kamate i dividende na taj novac nakon 2011. ostale likvidna imovina.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders izjavio je novinarima u utorak kako nije bio uključen u odluku o deblokiranju kamata na libijske depozite.

“Ova odluka o deblokiranju sredstava je odgovornost Ministarstva financija. Nisam imao utjedaja na sredstva od 6. prosinca 2011. i nisam donio nikakve odluke po tom pitanju” – rekao je Reynders, podsjećajući da je dopuštenje za djelomično odmrzavanje libijskih računa izdano od strane riznice kraljevstva u listopadu 2012. godine, kada je na čelu Ministarstva financija bio Steven Vanackere.

Ujedinjeni narodi također istražuju navodnu pronevjeru milijardi eura koji su nestali s računa Muamera Gadafija, navodi belgijski zastupnik Georges Gilkinet.

“Dokumenti UN-a potvrđuju da se Belgija nije pridržavala rezolucije UN-a o zamrzavanju libijske imovine” – izjavio je Gilkinet ta RTBF, dodajući kako je dobio samo fragmentarne informacije od belgijskih vlasti.

Političar je rekao da je neophodno “razjasniti situaciju koja može dovesti do velikog skandala, jer je u Libiju nepoznatim osobama poslano stotine milijuna eura”.

Istraga koju je tjednik Politico u Bruxellesu otkrio u veljači pokazala je da su se “velike i redovite isplate … dividende dionica, prihoda od obveznica i kamata” iz Gadafijevih fondova koji se drže u Belgiji, transferirale izvan Belgije, što ukazuje na “rupu u režimu sankcija”.”


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,