Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, SVIJET U RATU » DOLAR NA RUBU: Indija će platiti kupnju ruskog raketnog sustava S-400 – u rubljama!

DOLAR NA RUBU: Indija će platiti kupnju ruskog raketnog sustava S-400 – u rubljama!

indija-s400Ugovor između Moskve i Novog Delhija o isporuci ruskih sustava protuzračne obrane S-400 bit će podmiren u rubljima, izjavio je ruski zamjenik premijera Yuri Borisov

Taj korak je došao nakon što je Moskva pojačala nedavne napore da izbaci dolar iz ruske ekonomije te da to bude jedan od glavnih stupova njezine politike.

Kremlj traži alternativu američkom dolaru u uzajamnoj trgovini s međunarodnim partnerima. Ključna točka plana je učiniti profitabilnijim za ruske izvoznike i uvoznike da koriste rublje umjesto dolara.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je sigurnost gospodarstva glavni pokretač odluke o uklanjanju uloge američkog dolara.

Mjera je navodno provedena usred prijetnji Washingtona da će smanjiti ulogu Rusije u dolarskim transakcijama i nametanju novih sankcija ruskim obveznicama.

U međuvremenu je Indija povećala vojnu suradnju s Rusijom. Početkom listopada Rusija i Indija dogovorili trgovinu ruskih raketnih sustava S-400 vrijednih 5,4 milijarde dolara.

Dogovor je sklopljen tijekom Putinovog dvodnevnog posjeta New Delhiju. Zemlja također navodno planira kupiti ruske tenkove T-14 Armata i fregatu sa navođenim raketama, i potencijalno želi razviti podmornice i borbene zrakoplove sljedeće generacije u suradnji s Rusijom.

S-400 je dalekometni sustav protuzračne obrane koji je dizajniran za zaštitu strateški važnih lokacija kao što su ključni infrastrukturni objekti, vojne jedinice ili silosi s balističkim raketama od neprijateljskih zrakoplova i projektila.

Sustav je sposoban uništiti zračne ciljeve na izuzetno velikom dometu do 400 kilometara (gotovo 250 milja).

Prošlog tjedna, Bijela kuća, koja je prethodno prijetila Indiji sa sankcijama zbog kupnje ruskog oružja, i izjavila je kako bi Sjedinjene Države mogle napraviti sporazum o odricanju od odgovornosti ako New Delhi prihvati kupnju američkih lovaca F-16.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: NOVAC, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,