Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ŠTO SE DOGAĐA? SAD šalje najveću isporuku oružja američkim snagama u Europi od operacije bombardiranja Jugoslavije 1999. godine

ŠTO SE DOGAĐA? SAD šalje najveću isporuku oružja američkim snagama u Europi od operacije bombardiranja Jugoslavije 1999. godine

ramstein-bazaZračna baza Ramstein u Njemačkoj primila je oko 100 kontejnera oružja u najvećoj isporuci oružja američkim snagama u Europi od NATO bombardiranja Jugoslavije 1999. godine

Američke zračne snage u Europi izjavile su da je “razna streljiva prebačena u bazu Ramstein tijekom mjeseca listopada”.

Dostava je namijenjena podršci NATO-ovoj Europskoj inicijative odvraćanja i gomilanja raspoloživih resursa američkog ratnog zrakoplovstva u Europi.

Pentagon namjerava poboljšati vrijeme odziva američke vojske tako što će premjestiti i pozicionirati oružje u Europi, gorivo i opremu te biti u mogućnosti “osigurati brzo reagiranje protiv prijetnji agresivnih država” – istaknuo je.

Ramstein je najveća američka zračna baza u inozemstvu i “glavna vojna zračna luka u Europi … tako da je naš glavni posao da dobijemo oružje koje će nam smanjiti vrijeme za napad” – rekao je narednik Arthur Myrick.

“Ovo je oružje u stvarnom svijetu kako bi ispunili ciljeve stvarnog svijeta. To je razlog zbog kojeg dobavljamo još više oružje: da bismo bili sigurni da imamo sposobnost boriti se i gurati naprijed, ako to bude potrebno.”

Narednik američke vojske David Head, istaknuo je da je pošiljka bila “najveća … takve vrste od operacije Allied Force, koja se dogodila 1999.”

Tada su SAD i njegovi saveznici pokrenuli zračne napade na tadašnju Jugoslaviju, bez podrške Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što su optužili Beograd za “prekomjerno i nerazmjerno korištenje sile” u sukobu s etničkim albanskim skupinama na Kosovu.

NATO ratni zrakoplovi su nosili 900 setova bombi tijekom brutalnog 78-dnevne kampanje bombardiranja, koja je službeno uzrokovala najmanje 758 civilnih života. Međutim, srbijanski izvori kažu da je stvarni broj smrtnih slučajeva dvostruko veći.

Od početka ukrajinskog sukoba i ponovnog ujedinjavanja Krima s Rusijom 2014., NATO je razmjestio tisuće vojnika i teškog naoružanja u baltičkim državama, Poljskoj i jugoistočnoj Europi.

Velike vojne vježbe koje uključuju zapadne trupe redovito se odvijaju uz rusku granicu, a NATO-ovi ratni brodovi patroliraju u Crnom moru na rotacijskoj osnovi i nikada ne napuštaju područje bez nadzora.

Moskva je više puta odbila tvrdnje da ima ekspanzionističke planove i izjavio kako akcije NATO saveza povećavaju rizik sukoba i potkopavaju sigurnost u Europi.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,