Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Kina je uspješno uzgojila rižu u slanoj vodi koja bi mogla hraniti još 80 milijuna ljudi

Kina je uspješno uzgojila rižu u slanoj vodi koja bi mogla hraniti još 80 milijuna ljudi

kina-rizaKineski znanstvenici su uzgojili otpornu “morsku rižu” u provinciji Shandong u istočnoj Kini, što označava početni uspjeh ambicioznog plana za jačanje proizvodnje riže u zemlji i dobivanje hrane za dodatnih 80 milijuna ljudi

Nova vrsta riže, koju je uspješno uzgojila grupa znanstvenika u gradu Qingdao u istočnoj Kini, je otkrivena u javnosti prije godinu dana.

Morska riža koja je sposobna rasti u plimnim površinama ili slanom alkalnom zemljištu razvijena je križanjem različitih sorti riže.

“Ako se dogode prirodne katastrofe, a Kina ima veliku populaciju, teško se osloniti na uvoz hrane iz inozemstva budući da postoje logističke barijere. Ako Kinezi postanu gladni zbog loših usjeva uzrokovanih prirodnim katastrofama, doći će do društvenih nemira i destabilizirajućih čimbenika za svijet” – izjavio je ravnatelj Centra za istraživanje i razvoj tvrtke Qingdao Sea Rice Guodong Zhang za RT.

Prema riječima znanstvenika, pretvaranje neplodne zemlje u plodnu poljoprivrednu zemlju omogućit će Kini hranjenje čitave zemlje i stoga će biti korisno za mir i stabilnost.

“Pšenica i riža glavna su hrana kineskog naroda, i 60 posto građana ovisi o riži” – rekao je.

“Zajedničkim naporima našeg tima i cijelog društva, u Kini će se pretvoriti više od 65.000 četvornih kilometara zemlje pune soli i alkalija u poljoprivredno zemljište” – rekao je zamjenik ravnatelja.

“To može povećati zalihe hrane za 30 milijardi kilograma na temelju izračuna prinosa od najmanje 300 kilograma riže na 667 četvornih metara. To može nahraniti dodatnih 80 milijuna ljudi u Kini.”

Ranije ove godine, istraživački tim je uspješno uzgojio rižu otpornu na slanu vodu u pustinji u Dubaiu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,