Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! » SUD POTVRDIO POVIJESNU PRESUDU PROTIV MONSANTA I ODBIO ŽALBU: Kompanija je žrtvi oboljeloj od raka dužna 78 milijuna dolara

SUD POTVRDIO POVIJESNU PRESUDU PROTIV MONSANTA I ODBIO ŽALBU: Kompanija je žrtvi oboljeloj od raka dužna 78 milijuna dolara

monsanto-zalbaMjesecima nakon spajanja s Bayerom u pokušaju da izbriše ime ove zlobne kompanije koja je postala otrovna kao i njezini proizvodi, Monsanto je izgubio žalbu u povijesnoj tužbi koja je proglasila Roundup herbicid odgovornim za rak

U kolovozu je porota na sudu u San Franciscu presudila u korist školskog domara Dewayne Johnsona i dosudila odštetu od 289 milijuna dolara u tužbi kojom se navodi da je Monsantov ubojica glifosat pod nazivom Roundup, bio odgovoran za njegov ne-Hodgkinov limfom.

Presuda je nadalje potvrdila da je Monsanto “djelovao sa namjerom” u prikrivanju kancerogenih rizika svojih proizvoda koji traju već desetljećima.

Državni sudac u Kaliforniji Suzanne Bolanos je odbacila Bayerov zahtjev za novim suđenjem, i umjesto toga je odlučila smanjiti kazneni dio odštete sa 250 na 39 milijuna dolara, što je jednak iznosu kojeg su sud i porota dodijelili Johnsonu u kompenzacijskoj odšteti. Na kraju je isplata povećava na 78 milijuna dolara.

Prilikom prskanja Roundup-om i sličnom kemikalijom Ranger Pro-a, 30 puta godišnje, Johnson je doživio dva puta nesreće na radnom mjestu i razvio je limfom dva puta od prve nesreće kada je bio zatrpavan ubojicom korova.

Čak 80 posto njegovog tijela prekriveno je lezijama, a njegovi liječnici su mislili da neće doživjeti pravomoćnu presudu porote.

Johnson je zadovoljan presudom i nada se da će se Bayer i potrošači ponašati jednako odgovorno.

“Nadam se da će ljudi stvarno dobiti sliku i početi donositi odluke o tome što jedu, što raspršuju po svojim farmama” – rekao je Johnson za Guardian.

Potvrda nepravomoćne presude iz kolovozu otvara Bayer za tisuća sličnih tužbi sa sličnim tvrdnjama.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude” u 2015. godini, ali je Johnsonu i drugima poput njega rečeno na tečajevima da je ubojica korova “dovoljno siguran i za piće”.

Tijekom Johnsonovog slučaja pojavili su se dokazi da Monsanto ne samo da skriva istraživanja koja su potvrdila povezanost između njihovih proizvoda i raka, već je zapravo plaćao svoje vlastito “objektivno” istraživanje koje je pozitivno prikazivalo​Roundup.

Monsanto je u lipnju prodan Bayeru za 63 milijarde dolara, a masivna nova tvrtka odmah je odlučila povući ime Monsanto. Uz zastrašujuću povijest koja uključuje Agent Orange koji je šprican u Vijetnamskom ratu i genetski modificiranog sjemena i glifosata, ime ovog branda postalo je previše toksično.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,