Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ZAKLJUČENO JE! Venezuela upravo izbacila američki dolar iz zemlje, koristit će euro za međunarodne transakcije

ZAKLJUČENO JE! Venezuela upravo izbacila američki dolar iz zemlje, koristit će euro za međunarodne transakcije

venezuela-dolarVenezuela bi mogla uskoro dobiti malo “demokracije”

Venezuela napušta američki dolar, a sve buduće transakcije na venezuelanskom tržištu deviza bit će napravljene u eurima, priopćio je Tareck El Aissami, potpredsjednik zemlje za gospodarstvo

Sankcije koje je nedavno predstavio Washington protiv Caracasa “blokiraju mogućnost nastavka trgovine koristeći američki dolar na venezuelanskom tržištu deviza” – rekao je El Aissami, dodajući kako su američka ograničenja bila “ilegalna i protiv međunarodnog prava”.

Američka “financijska blokada” Venezuele utječe i na javni i privatni sektor zemlje, uključujući farmaciju i poljoprivredu, i pokazala je “koliko daleko imperijalizam može ići u svojoj ludosti” – rekao je potpredsjednik.

Venezuelski plutajući valutni tečaj, Dicom, “će se od sada trgovati u eurima, juanima ili bilo kojoj drugoj konvertibilnoj valuti i omogućit će deviznom tržištu korištenje bilo koje druge konvertibilne valute” – rekao je El Aissami.

Potpredsjednik je dodao da su sve privatne banke u Venezueli dužne sudjelovati u Dicomovom tečaju.

Vlada će prodati 2 milijarde eura između studenog i prosinca kako bi omogućila javnosti da kupi europsku valutu “po stvarnoj, ne-spekulativnoj stopi” – kazao je.

Washington ne skriva svoju želju da vidi predsjednika Venezuele, Nicolas Madura, kojeg je optužio za represiju protiv opozicije u zemlji, da bude uklonjen sa vlasti. Trumpova administracija čak je govorila i o mogućnosti takozvane “humanitarne intervencije” u Venezueli.

Prošle je godine SAD nametnuo sankcije koje zabranjuju trgovanje dugovima i obveznicama koje je izdala venezuelanska vlada i državna naftna tvrtka PDVSA.

Američka riznica je također uvela nekoliko ograničenja nad glavnim dužnosnicima vlade Venezuele. Maduro je bio među onima koji su bili na crnoj listi.

Američki pritisak pridonio je ozbiljnoj društvenoj i gospodarskoj krizi u Venezueli posljednjih godina, jer je ona pogođena hiperinflacijom, devalvacijom nacionalne valute i manjkom osnovnih potreba.

Loša situacija prisilila je više od 2,3 milijuna ljudi da napusti zemlju ovog ljeta u potrazi za boljim životom u zemljama poput Kolumbije, Ekvadora, Perua i Brazila, prema UN-u.

Venezuela ima najveće rezerve nafte u svijetu – s gotovo 300 milijardi barela, no miješanje Amerike u unutrašnje poslove ove države, doveli su je na prosječki štap, s obzirom da se zna da svaki Venezuelanac posjeduje milijun dolara u nafti.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , ,