Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NJEMAČKA NIKAD NIJE BILA OVAKO PODIJELJENA: Masivni prosvjed protiv ekstremne desnice pogodio Berlin kao rezultat imigrantske napetosti

NJEMAČKA NIKAD NIJE BILA OVAKO PODIJELJENA: Masivni prosvjed protiv ekstremne desnice pogodio Berlin kao rezultat imigrantske napetosti

njemacka-berlinTisuće građana se okupilo u Berlinu protiv jačanja desničarske politike. Prosvjedi su došli kao odgovor na nedavne desničarske i neonacističke demonstracije protiv multikulturalizma u gradovima Chemnitz, Kothen i Schonberg

Grupe i udruge koje uključuju imigrante, skupine LGBTIQ + i muslimanske organizacije preplavile su ulice u znak podrške subotnjem “nedjeljivom” prosvjedu protiv rastućeg rasizma i ksenofobije u Njemačkoj i diljem EU.

Marš pod sloganom “Solidarnost umjesto isključenosti – za otvoreno i slobodno društvo”, je organiziran nakon gotovo mjesec dana napetosti koje su se prerasle u desničarske skupove i proteste ljevičara, koji su se katkad bili i nasilni.

“Dramatična politička promjena se upravo događa: rasizam i diskriminacija postaju društveno prihvatljivi” – rekli su u priopćenju organizatori “nedjeljivih” (Unteilbar). “Ono što je bilo smatrano nezamislivim i neizrecivim, danas je postalo stvarnost”.

Organizatori “nezamislivih” možda se odnosilo na protu-imigrantske prosvjede u Chemnitzu, Kothenu i Schonbergu.

Napetosti u Njemačkoj doživjele su vrhunac nakon smrti njemačkog građanina u gradu Chemnitzu, koji je navodno bio ubijen od strane imigranata iz Sirije i Iraka. Došlo je do više ksenofobnih prosvjeda, a najveći prosvjed je organiziralo 6.000 neonacističkih i ekstremno desnih pristaša kako bi se okupili protiv njemačkog multikulturalizma i kulture migranata.

Oko 1.500 protu-prosvjednika sa lijeve strane odgovorilo je ovom prosvjedu koji je postao nasilan. Policija je koristila vodene topove kako bi održala masu pod kontrolom.

Dva tjedna kasnije, 9. rujna, u Kothenu su se dogodile još jedne desničarske demonstracije, potaknute smrću jednog njemačkog čovjeka koji je ubijen u borbi s dvojicom imigranata iz Afganistana. Vlasti su radile na tome da se zaustavi ljutnja koja je započela kaosom u gradu Chemnitz.

Čak ni djeca nisu oslobođena od porasta negativnih osjećaja prema imigrantima. Neonacisti su nakon svega ovoga prosvjedovali​u sjeveroistočnom gradu Schonbergu nakon što je devetogodišnji sirijski dječak poginuo u prometnoj nesreći. Desničarski ekstremisti dvaput su oslikali svastike na pločniku, naizgled slaveći smrti dječaka.

Etničke napetosti u Njemačkoj učinile su veliku štetu vladi Angele Merkel, kada je smijenila šefa domaće obavještajne službe Hans-Georg Maassena nakon što je ispitivao autentičnost video snimaka koji pokazuju prosvjednike ekstremne desnice u Chemnitzu kako naganjaju i napadaju imigrante, za što je on tvrdio da je laž.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,