Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OBJAVLJENO UPOZORENJE: Globalni internet se može srušiti u sljedećih 48 sati

OBJAVLJENO UPOZORENJE: Globalni internet se može srušiti u sljedećih 48 sati

dns-internetKorisnici interneta širom svijeta bi mogli doživjeti prekide na mreži u četvrtak budući da će se glavni poslužitelji domena i povezana infrastruktura koja upravlja mrežom neko vrijeme isključiti

Internet korporacija dodijeljenih imena i brojeva (The Internet Corporation of Assigned Names and Numbers ICANN), koja je odgovorna za održavanje registra naziva domena i IP adresa, mijenja kriptografski ključ koji pomaže u zaštiti DNS-a (Domain Name System) ili internetskom adreseru.

To je važna mjera za osiguranje sigurnih, stabilnih i otpornih DNS adresa, prema Regulacijskom tijelu za komunikacije (CRA).

“Da bi se dodatno pojasnilo, neki internetski korisnici mogu biti pogođeni ako njihovi mrežni operateri ili davatelji internetskih usluga (ISP-ovi) nisu spremni za tu promjenu. Međutim, ovaj se utjecaj može izbjeći omogućavanjem odgovarajućih sigurnosnih ekstenzija sustava” – istaknuto je.

Analitičar Mobile Research Group Eldar Murtazin objasnio je da korisnici interneta mogu biti suočeni sa nekim poteškoćama u roku od 48 sati.

Možda će postojati problemi s pristupom nekim resursima i sporim učitavanjem internetskih stranica.

Neki korisnici mogu imati problema s pristupom mreži ako koriste zastarjele davatelje usluga.

ICANN je već proveo neke preliminarne testove koji su pokazali da će ključni proces zamjene stvoriti minimalne probleme.

Arseny Shcheltsin, stručnjak za digitalnu ekonomiju, uvjerava ljude da se nemaju čega bojati, budući da je glavni softver već uspješno ažuriran.

Postupak promjene kriptografskih ključeva postao je neophodan kao posljedica rastućih prijetnji za internetsku infrastrukturu.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,