Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » DEDOLARIZACIJA: Rusija želi odbaciti američki dolar i u trgovini sa europskim državama

DEDOLARIZACIJA: Rusija želi odbaciti američki dolar i u trgovini sa europskim državama

dolarputinRusko ministarstvo financija izjavilo je u ponedjeljak kako bi se moglo prebaciti na korištenje lokalnih valuta u trgovini sa europskim trgovinskim partnerima

Taj potez bit će dio takozvane dedolarizacije ruskog gospodarstva.

“Kao što možemo vidjeti ovu veliku priliku koja se može ostvariti u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju jest prijelaz na trgovinu u nacionalnim valutama sa našim europskim kolegama, uključujući trgovinu koja uključuje euro, i za trgovinu našihm energetima” – izjavio je zamjenik zamjenika Ministra financije Vladimir Kolychev.

Prema njegovim riječima, takva bi odluka koristila ruskim europskim partnerima na nekoliko načina.

“To bi, s jedne strane, ojačalo poziciju eura kao rezervne valute, a s druge strane osiguralo neku vrstu sigurnosti za takve [energetske] isporuke ukoliko bi SAD donijela neke odluke koje bi utjecale na trgovinu američkim dolarima za naše banke i naše velike energetske tvrtke” – rekao je Kolychev.

Predložio je da će prijelaz na plaćanja u eurima biti jednostavniji jer je euro već rezervna valuta i bilo bi logično očekivati​interes za tu ideju od strane europskih tvrtki.

Kolychev je istaknuo kako se tvrtke koje se suočavaju sa sankcijama već suočavaju s teškoćama u rješavanju svojih vanjskotrgovinskih ugovora zbog “osobitosti kontrole valute”, te da će uporaba eura pomoći u ublažavanju tog problema.

O ideji dedolarizacije ruske ekonomije u posljednje se vrijeme aktivno raspravlja u zemlji uslijed pooštravanja američkih sankcija.

Ideju o dedolarizaciji je u početku predložio predsjednik i CEO uprave ruske druge najveće banke VTB, Andrey Kostin.

Ideja ima za cilj odmaknuti ekonomski i bankarski sustav Rusije od petro valute, dolara, i dalje promovirati rusku rublju u međunarodnoj trgovini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je podupro ideju o dedolarizaciji ruske ekonomije.

On je rekao kako je Washington „stvorio kolosalnu stratešku pogrešku podrivajući povjerenja u dolar” usred planova Moskve za smanjenjem ovisnosti zemlje o američkoj valuti u globalnoj trgovini.

U svibnju je Putin rekao kako se Rusija više ne može pouzdati u financijski sustav kojem dominira američki dolar, budući da Amerika nameće jednostrane sankcije i krši pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Putin je dodao da je monopol dolara nesiguran i opasan za globalno gospodarstvo.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , , ,