Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » OVO MOŽE MALO KOJA ZEMLJA U SVIJETU: Turska odbila buduće kredite i izbacila MMF iz zemlje

OVO MOŽE MALO KOJA ZEMLJA U SVIJETU: Turska odbila buduće kredite i izbacila MMF iz zemlje

erdogan-mmfAnkara više neće posuđivati novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

“Turski gospodarski pokazatelji su na vrlo dobroj razini u usporedbi s drugim zemljama” – izjavio je Erdogan na konferenciji svoje stranke AK u nedjelju, dodajući kako je poglavlje MMF-a u zemlji zauvijek zatvoreno.

Prošlog tjedna je Erdoganova vlada kritizirana od strane oporbene stranke CHP zbog zapošljavanje međunarodne konzultantske tvrtke McKinsey kako bi procijenila tursku ekonomiju svaka tri kvartala. Oporba kaže kako oni pokazuju nedostatak povjerenja u gospodarstvo zemlje.

Riješili smo se duga od 23,5 milijardi dolara od kada smo stupili na dužnost. Isplatili smo dug u 2013. godini. Zar nismo mi ti koji smo spasili ovu zemlju od jarma MMF-a?” – rekao je Erdogan u nedjelju, pozivajući se na kritike.

Turska lira izgubila je oko 40 posto svoje vrijednosti ove godine, dok je inflacija iznad stope središnje banke od 24 posto.

“Inflacija je doista bila razočaranja na svim frontama. Realne kamatne stope sada su neznatno negativne, pa je masivno povećanje stope u rujnu potpuno kompenzirano” – izjavio je Guillaume Tresca, viši strateg u Credit Agricoleu, kako je citirao Reuters.

Međutim, Turska i dalje ostaje zemlja s niskom razinom duga.

Turski 28-postotni javni dug i 16-postotni udio duga kućanstava prema BDP-u su otprilike polovica prosjeka zemalja u razvoju, izjavio je u nedjelju ministar financija Berat Albayrak.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,