Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » KAKO POST MOŽE POTAKNUTI I OSLOBODITI NEVIĐENE MOGUĆNOSTI MOZGA

KAKO POST MOŽE POTAKNUTI I OSLOBODITI NEVIĐENE MOGUĆNOSTI MOZGA

post-mozakIstraživanja su pokazala da povremeni post može dati vašem mozgu ne samo više energije nego i povećanu sposobnost učenja i pamćenja

Ti podaci dolaze od strane znanstvenika Nacionalnog instituta za starenje, koji su otkrili da su miševi koji su hranjeni svaki drugi dan razvili više neurona i sinaptičkih veza koje su pojačavale njihove funkcije mozga.

Novi nalazi potvrđuju ranija istraživanja koja su dokazala prednosti posta za bolesti kod starijih osoba.

Tijelo se prebacuje sa potrošnju energije iz glukoze, koja se proizvodi u jetri, na masne stanice tijekom povremenog posta. To pomaže jačanju aktivnosti i razvoju stanica u mozgu.

Ova smjena se događa samo tijekom posta, budući da tijelo normalno koristi energetske zalihe jetre koje su dostatne za oko 10 do 14 sati kod ljudi, kaže dr. Mark Mattson, šef laboratorija neuroznanosti u Nacionalnom institutu za starenje.

Ova reakcija je slična popularnoj ketogenoj prehrani koja također potiče tijelo da dobije energiju iz masnih stanica.

Mattson je objasnio: “Kada te zalihe nestanu, ljudska, kao i životinjska tijela, prebacuju se na zalihe masti, koje se pretvaraju u spojeve koji se nazivaju ketoni u krvi. Ketoni djeluju izravno na živčane stanice kako bi stimulirali proizvodnju BDNF-a – ključnog proteina za rast neurona – što može pomoći u optimizaciji spoznaje, učenja i izgradnje memorije.”

Dr. Mattson uspoređuje učinak posta sa fizičkim vježbanjem. Kada tijelo ne nastavi sa postom, izgubit će se učinci. Nastavio je govoriti kako povremeni post, poput vježbanja, može dugoročno imati koristi za tijelo.

Nakon ‘in vivo’ ispitivanja i komparativnih istraživanja, pokazano je da su prednosti posta “neovisne o ukupnom unosu kalorija”. Istraživanje je potom ukazalo na “metaboličko prebacivanje sa potrošnje glukoze na ketone” kao ključni čimbenik za dobrobit posta.

Dok se razvoj neurona javlja u “odmorišnom” razdoblju posta, mozak je pokazao neke prednosti tijekom posta.

Uočeno je da su miševi u istraživanju bili oprezniji i pokazali su povećanu aktivnost u područjima mozga zaduženih za učenje i pamćenje tijekom razdoblja posta.

“Pretpostavlja se da su u evoluciji, osobe čiji mozak nije dobro funkcionirao u stanju gladovanja, vjerojatno nisu preživjele” – nastavlja dr. Mattson. “Dakle, evoluirali smo hraneći se povremeno, a važno je naglasiti da mozak dobro funkcionira – možda čak i optimalno – kad ne jedemo duže vrijeme”.

Dok on navodi da svaki drugi dan u postu koji se koristi za miševe ne bi funkcionirao za ljude, no ranija istraživanja su pokazala da se ljudi lakše prilagođavaju režimu posta “5:2 (2 dana posta u tjednu)”, što zahtijeva dva dana posta svaki tjedan.

Još jedna studija je utvrdila kako tjedni post 5:2 (2 dana posta u tjednu) može imati koristi kod pretilih pojedinaca koji imaju veći rizik od kognitivnih poremećaja zbog svoje dobi i metaboličkog statusa.

Ranije studije pokazale su prednosti periodičkog posta. Istraživači sa Sveučilišta Southern California izjavili su da povremeni post može omogućiti pojedincima da ostanu zdravi. U životinjskoj studiji, post može usporiti uništavanje stanica i potaknuti njihovu regeneraciju.

Štoviše, nedavna studija pokazala je da tjedna dijeta koja se sastoji od posta može pomoći kod kontrole glukoze kod dijabetesa, ne samo kod onih koji pate od dijabetesa tipa 2, već i kod tipa 1, koji nije uzrokovan prehranom, već defektnim imunološkim sustavom.

Post prema studiji, može pomoći u reprogramiranju beta stanica u gušterači za stvaranje inzulina.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,