Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » KAKO POST MO┼ŻE POTAKNUTI I OSLOBODITI NEVI─ÉENE MOGU─ćNOSTI MOZGA

KAKO POST MO┼ŻE POTAKNUTI I OSLOBODITI NEVI─ÉENE MOGU─ćNOSTI MOZGA

post-mozakIstra┼żivanja su pokazala da povremeni post mo┼że dati va┼íem mozgu ne samo vi┼íe energije nego i pove─çanu sposobnost u─Źenja i pam─çenja

Ti podaci dolaze od strane znanstvenika Nacionalnog instituta za starenje, koji su otkrili da su mi┼íevi koji su hranjeni svaki drugi dan razvili vi┼íe neurona i sinapti─Źkih veza koje su poja─Źavale njihove funkcije mozga.

Novi nalazi potvr─Ĺuju ranija istra┼żivanja koja su dokazala prednosti posta za bolesti kod starijih osoba.

Tijelo se prebacuje sa potro┼ínju energije iz glukoze, koja se proizvodi u jetri, na masne stanice tijekom povremenog posta. To poma┼że ja─Źanju aktivnosti i razvoju stanica u mozgu.

Ova smjena se doga─Ĺa samo tijekom posta, budu─çi da tijelo normalno koristi energetske zalihe jetre koje su dostatne za oko 10 do 14 sati kod ljudi, ka┼że dr. Mark Mattson, ┼íef laboratorija neuroznanosti u Nacionalnom institutu za starenje.

Ova reakcija je sli─Źna popularnoj ketogenoj prehrani koja tako─Ĺer poti─Źe tijelo da dobije energiju iz masnih stanica.

Mattson je objasnio: “Kada te zalihe nestanu, ljudska, kao i ┼żivotinjska tijela, prebacuju se na zalihe masti, koje se pretvaraju u spojeve koji se nazivaju ketoni u krvi. Ketoni djeluju izravno na ┼żiv─Źane stanice kako bi stimulirali proizvodnju BDNF-a – klju─Źnog proteina za rast neurona – ┼íto mo┼że pomo─çi u optimizaciji spoznaje, u─Źenja i izgradnje memorije.”

Dr. Mattson uspore─Ĺuje u─Źinak posta sa fizi─Źkim vje┼żbanjem. Kada tijelo ne nastavi sa postom, izgubit ─çe se u─Źinci. Nastavio je govoriti kako povremeni post, poput vje┼żbanja, mo┼że dugoro─Źno imati koristi za tijelo.

Nakon ‘in vivo’ ispitivanja i komparativnih istra┼żivanja, pokazano je da su prednosti posta “neovisne o ukupnom unosu kalorija”. Istra┼żivanje je potom ukazalo na “metaboli─Źko prebacivanje sa potro┼ínje glukoze na ketone” kao klju─Źni ─Źimbenik za dobrobit posta.


Dok se razvoj neurona javlja u “odmori┼ínom” razdoblju posta, mozak je pokazao neke prednosti tijekom posta.

Uo─Źeno je da su mi┼íevi u istra┼żivanju bili oprezniji i pokazali su pove─çanu aktivnost u podru─Źjima mozga zadu┼żenih za u─Źenje i pam─çenje tijekom razdoblja posta.

“Pretpostavlja se da su u evoluciji, osobe ─Źiji mozak nije dobro funkcionirao u stanju gladovanja, vjerojatno nisu pre┼żivjele” – nastavlja dr. Mattson. “Dakle, evoluirali smo hrane─çi se povremeno, a va┼żno je naglasiti da mozak dobro funkcionira – mo┼żda ─Źak i optimalno – kad ne jedemo du┼że vrijeme”.

Dok on navodi da svaki drugi dan u postu koji se koristi za mi┼íeve ne bi funkcionirao za ljude, no ranija istra┼żivanja su pokazala da se ljudi lak┼íe prilago─Ĺavaju re┼żimu posta “5:2 (2 dana posta u tjednu)”, ┼íto zahtijeva dva dana posta svaki tjedan.

Jo┼í jedna studija je utvrdila kako tjedni post 5:2 (2 dana posta u tjednu) mo┼że imati koristi kod pretilih pojedinaca koji imaju ve─çi rizik od kognitivnih poreme─çaja zbog svoje dobi i metaboli─Źkog statusa.

Ranije studije pokazale su prednosti periodi─Źkog posta. Istra┼żiva─Źi sa Sveu─Źili┼íta Southern California izjavili su da povremeni post mo┼że omogu─çiti pojedincima da ostanu zdravi. U ┼żivotinjskoj studiji, post mo┼że usporiti uni┼ítavanje stanica i potaknuti njihovu regeneraciju.

┼átovi┼íe, nedavna studija pokazala je da tjedna dijeta koja se sastoji od posta mo┼że pomo─çi kod kontrole glukoze kod dijabetesa, ne samo kod onih koji pate od dijabetesa tipa 2, ve─ç i kod tipa 1, koji nije uzrokovan prehranom, ve─ç defektnim imunolo┼íkim sustavom.

Post prema studiji, mo┼że pomo─çi u reprogramiranju beta stanica u gu┼ítera─Źi za stvaranje inzulina.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,