Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Venezuela je konačno službeno pokrenula svoju kriptovalutu temeljenu na nafti! Amerika bijesna

Venezuela je konačno službeno pokrenula svoju kriptovalutu temeljenu na nafti! Amerika bijesna

petro-maduroVenezuela je službeno pokrenula ono što njezin predsjednik Nicolas Maduro tvrdi da je prva državna kriptovaluta potpomognuta naftom, pod nazivom “El Petro”

Tijekom proteklih mjeseci Maduro je razgovarao o novom planu gospodarskog oporavka koji uključuje novu politiku cijena benzina koja bi po prvi put u dva desetljeća povećala ultra jeftine cijene plina iz Venezuele.

Plan će olakšati ozbiljnu gospodarsku krizu koja je također devalvirala državnu valutu i približiti državnu valutu bolivar prema Petro-u.

Maduro tvrdi da će kriptovaluta Petro ojačati svoj nedavno najavljen plan gospodarske obnove i  “revolucionirati” globalnu ekonomiju kriptovaluta novim oblikom trgovine, financija i monetarne razmjene.

Službena javna prodaja Petra – koja kaže kako je poduprta naftom, prirodnim plinom, dijamantima i zlatom – započet će 5. studenoga, rekao je Maduro.

Prema riječima vlasti u Venezueli, “Petro je instrument konsolidacije gospodarske stabilnosti i financijske neovisnosti Venezuele, zajedno s ambicioznom i globalnom vizijom za stvaranje slobodnijeg, uravnoteženijeg i pravednijeg međunarodnog financijskog sustava”.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Maduro prvi put objavio ideju izdavanje kriptovalute Petro koja ima temelj u nafti, SAD su u ožujku zabranile trgovanje Venezuele sa SAD-om u bilo kojoj digitalnoj valuti, novcem ili tokenom koje je izdala Venezuela.

Stručnjaci i analitičari su skeptični da će venezuelanska kriptovaluta biti poduprta naftom i mineralima.

“Reakcija iz zajednice kriptovaluta bila je mješavina sumornosti i bijesa” – izjavio je Alex Tapscott iz instituta Blockchain Research Institute BBC-u .

Prema Tapscotu, uopće nema nikakvih dokaza koji podupiru tvrdnju Venezuele koja kaže da se njezina nova kriptovaluta Petro temeljena na nafti.

“Postoje vrlo malo tehničkih informacija o tome” – rekao je BBC-u, dodavši kako pokretanje valute Petro zamagljuje značajniji razvoj u venecuelanskoj ekonomiji.

Trgovina bitcoinima u bolivarima je skočila od početka godine kako su ljudi pokušavajući zadržati vrijednost svog novca usred inflacije koja se godišnje trenutno kreće na 13.860 posto, prema procjenama MMF-a.

 

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,