Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Saudijska Arabija može preživjeti ’2000 godina’ bez američke pomoći i ne imati građanski rat poput Amerike

Saudijska Arabija može preživjeti ’2000 godina’ bez američke pomoći i ne imati građanski rat poput Amerike

bin-trumpSve drastične financijske, političke i zakonske reforme dolaze sa velikom cijenom, naglasio je, povlačeći paralele sa poviješću Sjedinjenih Država

Saudijsko društvo u potpunosti podupire kraljevski vrh i onih nekoliko ekstremističkih elemenata koji prave probleme se rješavaju, smatra princ Mohammed bin Salman, koji je tvrdio da kraljevstvo može preživjeti samostalno bez Amerike 2000 godina.

Poznat na zapadu pod inicijalima MBS, princ je rekao da ‘ljubav’ cvjeta sa SAD-om i Trumpom, no kada je riječ o razmišljanju o primjerima uspješnih menadžera društvenih promjena, on je definitivno ‘zadnji po Americi.’

Sve drastične financijske, političke i zakonske reforme dolaze sa velikom cijenom, naglasio je, povlačeći paralele sa poviješću Sjedinjenih Država.

“… ako pogledate Sjedinjene Američke Države, kada su, primjerice, željeli osloboditi robove. Koja je bila cijena? Građanski rat. Podijelio je Ameriku nekoliko godina. Tisuće ljudi, deseci tisuća ljudi umrlo je za osvajanje slobode za robove” – rekao je Bin Salman za Bloomberg, u velikom intervjuu objavljenom u petak.

“Ovdje se pokušavamo riješiti ekstremizma i terorizma bez građanskog rata, ne zaustavljajući rast zemlje, uz kontinuirani napredak u svim elementima” – dodao je kraljevski princ.

“Dakle, ako postoji mala cijena koju treba platiti na tom području, to je bolje nego plaćanje velikog duga ako napravite veliki potez.”

Dva tjedna? Pokušajte 2000 godina!

Bin Salman je uzvratio na ponešto ponižavajuće komentare o Saudijskoj Arabiji od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa o roku od dva tjedna bez američke potpore, rekavši da je njegovo kraljevstvo postojalo desetljećima bez SAD-a i tebalo bi razdoblje od “negdje oko 2000 godina da se možda suoče s nekim većim opasnostima”.

“Zapravo, nećemo platiti ništa za našu sigurnost” – rekao je princ čvrsto, objašnjavajući kako su Trumpove izjave jasno bile upućene domaćoj publici, nije ih smatrao uvredljivim.

“Vjerujemo da svo naoružanje koja imamo iz Sjedinjenih Američkih Država je plaćeno, i to nije besplatno naoružanje” – ponovio je.

#Objašnjavajući da je, nakon što je Trump postao američki predsjednik, Saudijska Arabija već pristala na nabavu gotovo 60 posto svojeg oružja iz Washingtona, istaknuo je kako Rijad ne duguje ništa jer uvijek plaća isporuke oružja u gotovini.

“Volim raditi s njim. Volim raditi s njim” – rekao je bin Salman za Trumpa, rekavši da su njegovi komentari “jedan posto” neslaganja između saveznika.

Bin Salman je nedavno javno objavio svoje “reforme” koje je Rijad započeo na širenju gospodarstva i velikim promjenama zakona – kao što je dopuštanje ženama da voze, na primjer – od kada je postao kraljevski princ Saudijske Arabije 2017. godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,