Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KOGA BRIGA? Indija nastavlja kupovati Iransku naftu unatoč američkim prijetnjama sankcijama

KOGA BRIGA? Indija nastavlja kupovati Iransku naftu unatoč američkim prijetnjama sankcijama

indija-naftaTreći najveći potrošač nafte u svijetu, Indija, nastavit će uvoziti sirovu naftu iz Irana, unatoč prijetnjama SAD-a da će kazniti tvrtke koje rade sa Islamskom republikom Iranom

Prema indijanskom ministru za naftu Dharmendra Pradhanu, dvije lokalne tvrtke su naručile nove isporuke nafte iz Irana za sljedeći mjesec.

Rekao je kako se očekuje da će se kupiti devet milijuna barela nafte. Indijske rafinerije već su ovog mjeseca uvezle oko deset milijuna barela iranske nafte.

Govoreći na energetskom forumu u ponedjeljak u New Delhiju, Pradhan je rekao da Indija ne zna hoće li dobiti sankcije od Washingtona.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je prošlog mjeseca kako će Bijela kuća samo uzeti u obzir članove iranskog nuklearnog sporazuma koji uvoze iransku naftu, i obećali da će iranski izvoz na kraju dovesti na nulu.

U svibnju je američki predsjednik Donald Trump priopćio američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma. Kazao je kako će zemlje ili tvrtke koje i dalje provode transakcije s Teheranom biti odgovorne za sekundarne sankcije. Sankcije Washingtona, usmjerene na Iranov izvoz sirove nafte, stupaju na snagu 4. studenog.

Indija je raspravljala o mogućnostima kupnje iranskog nafte sa svim vlastima, prema Pradhanu, koji je izjavio kako zemlja razmišlja o različitom sustavu plaćanja za kupnju sirove nafte iz Irana.

Novi Delhi i Teheran su navodno raspravljali o trgovini naftom u rupijama umjesto u dolarila nakon 4. studenog.

“Iran je isključen i uzima indijske rupije u plaćanju za naftu koju prodaje. Koristi rupije za plaćanje uvoza lijekova i ostale robe. Sličan aranžman je i u ostaloj trgovini” – izjavio je neimenovani izvor Times of India, dodajući kako će se detalji platnog mehanizma pojaviti u idućih nekoliko tjedana.

Sanjiv Singh, predsjednik indijske naftne tvrtke, izjavio je u ponedjeljak da je tvrtka nedavno provela isplate iranske nafte u rupijama.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,