Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA JOŠ OD HLADNOG RATA: NATO raspoređuje 45.000 vojnika na rusku granicu i naziva to ‘obrambenom’ vježbom

NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA JOŠ OD HLADNOG RATA: NATO raspoređuje 45.000 vojnika na rusku granicu i naziva to ‘obrambenom’ vježbom

nato-obalaUsred neprekidnih optužbi za rusku agresiju, NATO će razmjestiti 45.000 vojnika u sjevernoj Europi i to će biti najveća “obrambena” vježba saveza od kraja Hladnog rata

Pedeset zrakoplova, 70 brodova i oko 10.000 kopnenih vozila sudjelovat će u NATO vježbama “Trident Juncture 18″, koje će početi 25. listopada, a vježbe na terenu se nastavljaju do 7. studenog. Trideset i jedna saveznička država i partneri su najavili sudjelovanje.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg opisao je masovne vojne manevre kao “obrambene i transparentne”, dodavši kako su svi članovi Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), uključujući Rusiju, pozvani uputiti promatrače.

Vježbe će simulirati obranu država članica koje napada “izmišljeni” agresor, ali će vježbe biti postavljene na mjestima u Norveškoj, Finskoj i Švedskoj. Promatrači su zabilježili da ovogodišnje vježbe mogu biti potaknute rastućom borbom sa Rusijom za kontrolu strateški važnog Arktika.

Vježbe će također testirati sposobnost saveza da djeluje po hladnom vremenu – ali čini se da barem neke zemlje članice NATO-a nisu uspjele pripremiti svoje postrojbe za hladnu Norvešku klimu. Oko 1.000 nizozemskih vojnika koji će sudjelovali u vojnim vježbama je zatraženo da sami kupe toplo rublje, dok je nizozemska vlada navodno dala svakom vojniku 1000 eura kako bi pokupovali toplo donje rublje.

Iako to nije prva vježba Trident Juncture, ovogodišnje vježbe bit će veće od bilo čega što je do sada viđeno od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Prošle vježbe “Trident Juncture 2015″, primjerice, uključivale su 36.000 međunarodnih vojnika u pratnji 60 ratnih brodova i oko 200 zrakoplova.

NATO je znatno povećao svoju vojnu nazočnost i aktivnost duž ruske granice, uključujući i baltičke države i istočnu Europu, od ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom i izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini 2014.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci savez je održao niz visoko-profilnih vojnih vježbi. U lipnju je više od 18.000 vojnika iz 19 zemalja sudjelovalo u dvotjednoj vježbi “Sabre Strike”, održanom u Poljskoj i Baltičkim zemljama.

Potom je krajem kolovoza Latvija bila domaćin najvećih ratnih vježbi ikada provedenih na njezinom području od osamostaljenja. U vježbi je sudjelovalo oko 10.000 vojnika iz više od dvanaest zemalja NATO-a.

Broj vojnika NATO-a koji su stacionirani u regiji također se povećavao. Poljskoj je ponuđeno 2 milijarde dolara za uspostavu trajne američke vojne baze na njezinom teritoriju, a u Norveškoj je broj američkih marinaca povećan sa 330 na 770.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ranije je ovog tjedna komentiraka kako “eskalacija vojne i političke aktivnosti NATO-a u arktičkom području, tj. u neposrednoj blizini Rusije na području sjeverne Norveške, nije prošla neprimjetno”.

I dok se NATO priprema za najveće vojne vježbe u više od dva desetljeća, savez također optužuje Rusiju za cyber napade.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,