Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Trump poručio Saudijskom kralju da monarhija ne bi trajala niti ’2 tjedna’ bez potpore SAD-a

Trump poručio Saudijskom kralju da monarhija ne bi trajala niti ’2 tjedna’ bez potpore SAD-a

trump-arabijaSaudijsko Arapska monarhija pada “u roku od dva tjedna”, da nema vojnu podršku koju su Sjedinjene Države pružile Kraljevini tijekom zadnjih desetljeća, priznao je Donald Trump u neumoljivim primjedbama kralju

“Štitimo Saudijsku Arabiju”, priznao je Trump na skupu u gradu Southavenu u američkoj saveznoj državi Mississippi.

“I ja volim kralja, kralja Salmana. Ali rekao sam: Kralju, štitimo vas, možda ne bi uspjeli se održati niti dva tjedna bez nas. Morate platiti za svoju vojsku.”

Dok Trump nije spomenuo kada su nediplomatske izjave objavljene prema kralju Salmanu, poznato je da su dvojica čelnika održali telefonski razgovor u subotu kako bi raspravljali o globalnoj opskrbi naftom.

Trump je u više navrata pohvalio moć američke vojske i ulogu svoje zemlje kao “zaštitnika”. Ponovno je pozvao zemlje NATO-a da pridonose cjelokupnom održavanju saveza, što je jako ovisno o vojnoj i industrijskoj potrošnji SAD-a.

Južna Koreja i Japan također mogu SAD-u zahvaliti na stabilnosti u azijskoj regiji, prema Trumpu, koji je prethodno zahtijevao povećanje plaćanja od strane američkih saveznika kako bi zadržali američke baze u svojim zemljama.

Dok SAD nema vojne baze u Saudijskoj Arabiji, susjedni Katar domaćin je velikog američkog vojnog kontingenta u Al Udeid Airbaseu.

U neposrednoj blizini Rijada, Bahrein ostaje dom američke pete flote, dok susjedni Kuvajt i dalje nastavlja biti vajveća baza američkih vojnika na tim prostorima.

Postoji i američka vojna nazočnost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iraku, Jordanu i Omanu, koji se mogu zalagati za pomoć Saudijskoj Arabiji kada dođe trenutak.

Trump je tek trebao zahtijevati povećanje plaćanja saveznika za održavanje američkih vojnika u regiji bogatom naftom, no američki predsjednik ih je prošlog tjedna pozvao na smanjenje cijena nafte u zamjenu za sigurnost.

“Mi branimo mnoge od tih naroda za ništa, a onda nas oni iskorištavaju dajući nam visoke cijene nafte. Nije dobro. Želimo da prestanu sa povećanjem cijena, želimo da počnu snižavati cijene” – rekao je Trump na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,