Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRIPREMA ZA RAT? Izrael primio povijesnu vojnu pomoć od Amerike vrijednu čak 38 milijardi dolara

PRIPREMA ZA RAT? Izrael primio povijesnu vojnu pomoć od Amerike vrijednu čak 38 milijardi dolara

izrael-tenkBenjamin Netanyahu pozdravio je povijesni paket američke vojne pomoći vrijedan čak 38 milijardi američkih dolara koju je dogovorio sa prijašnjom američkom administracijom

Povijesno vrijedna vojna pomoć je puštena jedva na vrijeme kako bi pomogla židovskoj državi da izdrži ‘kompleksnu’ prijetnju koju je predstavio njegov neprijatelj Iran.

Dvije godine nakon što su predsjednik Barack Obama i izraelski premijer potpisali Memorandum o razumijevanju, desetogodišnji ugovor o vojnom financiranju stupio je na snagu u ponedjeljak, s početkom nove fiskalne godine.

Netanyahu je pozdravio sporazum kao sredstvo rješavanja prijetnji Islamske Republike Irana, nakon što je State Department istaknuo kako je paket namijenjen zaštiti Izraela od “svih potencijalnih regionalnih protivnika”, ali prije svega od “sponzoriranih terorističkih skupina iranskog režima”.

“Izrael i svijet se suočavaju s kompleksnim sigurnosnim izazovima, prvenstveno od strane iranske agresije” – rekao je Netanyahu na hebrejskom tweetu u utorak.

“Podrška Sjedinjenih Država za pravo Izraela da se brani jedan je od stupova snažnog odnosa između ovih dviju zemalja”.

Prema uvjetima sporazuma, navedenim u Zakonu o autorizaciji pomoći Sjedinjenih Država iz 2018. godine, Izrael će dobiti godišnje 3,3 milijarde dolara u inozemnom vojnom financiranju i 500 milijuna dolara za kooperativne programe proturaketne obrane.

Konkretno, SAD su ovlastile transport precizno vođenih raketa iz rezervnih zaliha, koje su “nužne da se Izrael pravodobno suprotstavi raketnim prijetnjama”. Ovaj ugovor također proširuje zalihe oružja koje SAD drži u Izraelu, kojem SAD može pristupiti u slučaju rata.

Netanyahu i predsjednik Donald Trump, za razliku od prethodne administracije Baracka Obame, uporno su upozoravali na navodno neposrednu prijetnju od strane Irana.

Izrael je osobito pozdravio odluku Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, u jednostranom potezu za kojeg su ostali potpisnici, uglavnom Rusija i Kina, rekli da bi mogao ugroziti regionalnu i globalnu sigurnost.

Netanyahu i Trump su prošli tjedan ponovno bili ujedinjeni u osudi Teherana za vrijeme nastupa na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Dok je Trump optužio Teheranu da je “omogućio sirijsko klanje” i obećao da nikada neće dopustiti da Iran nabavi nuklearno oružje, Netanyahu je prikazao slike koje još jednom otkrivaju “još jedan tajni atomski objekt” u Iranu, navodi RT.

U međuvremenu, Izrael i dalje održava pravo na zračna bombardiranja “iranskih ciljeva” kadgod i gdje god to smatra potrebnim, potpuno zanemarujući suverenost susjednih država.

Tel Aviv opravdava svoje postupke prema potrebi da spriječi Teheranu da utemelji uporište na svojim granicama i da zaustavi navodni transfer oružja libanonskom Hezbolahu.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,