Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 10 NAČINA kako ulje od paprene metvice poboljšava vaše zdravlje

10 NAČINA kako ulje od paprene metvice poboljšava vaše zdravlje

ulje-metvicaPaprena metvica ili menta vrlo ljekovita biljka čudesnog djelovanja i još boljeg mirisa

Biljka ima antimikrobna svojstva, a ima i mnoge druge medicinske namjene. Različite studije potvrdile su zdravstvene prednosti metvice i njezinog eteričnog ulja.

Ulje od paprene metvice, koje se također koristi kao sredstvo za poboljšanje okusa, sadrži minerale i hranjive tvari poput kalcija, bakra, folata, željeza, magnezija, mangana, omega-3 masnih kiselina, kalija i vitamina A i C.

Mentol, njezina glavna komponenta, može pomoći u liječenju zadaha, glavobolje i osipa. Mentol u metvici također ima moćne protuupalne i antispazmodske učinke, i ublažava bolove.

Ispod su neke koristi paprene metvice koje možete isprobati na sebi:

1. Osvježivač daha – Metvica se često koristi u pastama za zube i za higijenu usta zbog mirisa i snažnih antibakterijskih svojstava. Napravite svoj sprej za usta dodavanjem nekoliko kapi ulje paprene metvice u bočicu za prskanje u decilitar vode. Koristite sprej za osvježivač daha po potrebi.

2. Odbija insekte – Ulje paprene metvice ima isparljivu smjesu koja odbija insekte poput komaraca, čineći ga savršenim sastojkom za odbijanje svih vrsta insekata. Napravite odličnu vodeno-uljnu emulziju i pošpricajte ju na svim izloženim područjima vašeg tijela. Da biste se riješili insekata u vašem domu, dodajte ulje paprene metvice u sredstvo za čišćenje poda.

3. Smanjuje apetit – Ako pokušavate izgubiti težinu, upotrijebite ulje od paprene metvice kako biste zaustavili svoju želju za hranom. Ulje može pomoći u smanjenju apetita i stvara osjećaj punine mnogo brže. Koristite difuzor s nekoliko kapi ulja paprene metvice tijekom jela. Alternativno možete razrijediti ulje paprene metvice sa drugim uljem npr. maslinovim uljem, a zatim ga možete utrljati u prsa.

4. Otklanja pojavu prhuti – Ulje paprene metvice ima antifungalna i antimikrobna svojstva, što ga čini savršenim za liječenje prhuti. Ako imate prhut, dodajte dvije kapi paprene metvice u svoj šampon, a zatim masirajte vlasište dok ga koristite prilikom tuširanja.

5. Smanjenje bolova u zglobovima – Mentol u ulju paprene metvice može olakšati bol u zglobovima kroz svoja protuupalna svojstva. Napravite mast za bolove u zglobovima dodavanjem dvije kapi ulja paprene metvice na malu količinu maslinovog ili kokosovog ulja. Pomiješajte sastojke u svojim rukama, a zatim ih utrljajte na bolne zglobove.

6. Sprječava alergije – Ulje paprene metvice može se koristiti za rješavanje alergijskih simptoma kao što je kašljanje jer može pomoći u izbacivanju sluzi. Dodajte ulje u sprej zajedno sa uljem eukaliptusa kako biste smanjili simptome alergije.

7. Otklanja bolove u mišićima – Studije su utvrdile da mentol može pomoći smanjiti bol u mišićima, smanjiti upalu i povećati prag boli. Napravite umirujuću mast kombinirajući 1/4 čaše kokosovog ulja sa pet kapi ulja paprene metvice. Nanesite mast na bolne mišiće.

8. Promiče rast kose – Utrljajte ulje paprene metvice u vlasište i to može potaknuti rast kose i omogućiti da kosa bude punija i deblja. Ako želite zdraviju kosu, dodajte nekoliko kapi ulja u svoj šampon i masirajte vlasište.

9. Rješava glavobolju – Istraživanja su dokazala da ulje paprene metvice može pomoći u smanjenju boli uzrokovane glavoboljama. Ako imate glavobolju, kombinirajte dvije kapi ulja sa drugim uljem i utrljajte u sljepoočnice. Ako imate napetost u vratu i ramenima, utrljajte u područje vrata i masirajte ramena i vrat.

10. Ublažava osip i svrbež – Prema istraživanjima, ulje za paprene metvice ima efekt hlađenja i protuupalno djelovanje koje može prouzročiti manje svrbeža uzrokovanog ubodima insekata ili otrovnog brsljena. Razblažite dvije kapi paprene metvice u maslinovom ulju i utrljajte zahvaćeno područje.

U vašoj kuhinji uvijek držite bočicu ulja paprene metvice, tako da uvijek imate pristup svestranom sastojku koji se može koristiti za domaće lijekove.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,