Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » NAJVIŠI SUD UJEDINJENIH NARODA NAREDIO AMERICI: ODMAH morate prekinuti sankcije Iranu na humanitarnu pomoć i zračni promet

NAJVIŠI SUD UJEDINJENIH NARODA NAREDIO AMERICI: ODMAH morate prekinuti sankcije Iranu na humanitarnu pomoć i zračni promet

iran-sudMeđunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Sjedinjenim Državama ukidanje sankcija Iranu koje su povezane s humanitarnom robom i civilnim zrakoplovstvom

Prema Haagu, mjere koje je usvojio SAD mogu ugroziti sigurnost civilnog zrakoplovstva u Iranu i život njenih korisnika.

Te sankcije spriječavaju iranske zrakoplovne kompanije „od nabavke rezervnih dijelova” i opreme, te spriječavaju pristup „održavanju, uslugama popravka i inspekcija sigurnosti” koje su potrebne za civilne zrakoplove, u priopćenju se navodi.

Također, ograničenja na uvoz i kupnju robe “za humanitarne potrebe”, kao što su hrana i lijekovi za spašavanje života, kao i tretmani za kronične bolest ili preventivnu njegu i medicinsku opremu, mogu imati ozbiljan utjecaj na zdravlje i živote iranskih građana, zaključio je Međunarodni sud.

Sjedinjene Države moraju “ukloniti sve prepreke” slobodnom uvozu hrane i lijekova Iranu, te omogućiti sigurnost civilnog zrakoplovstva, dodaje se.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif nazvao je sudsku odluku “još jedim neuspjehom za Ameriku koja je “ovisna” (poput narkomana) o sankcijama” i “pobjeda vladavine prava”.

Teheran je u srpnju ove godine podnio tužbu protiv Washingtona, ukazujući kako su povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma Sjedinjene Države prekršile Ugovor o prijateljstvu, gospodarskim odnosima i konzularnim pravima potpisanim 1955.

Tada, prije više od 60 godina, strane su se složile poticati “obostrano korisnu trgovinu i ulaganja” i održavati “bliski gospodarski odnos općenito među svojim narodima”.

Prošlo je gotovo pet mjeseci otkako je Donald Trump, dugogodišnji kritičar Irana i nuklearnog sporazuma, povukao SAD iz sporazuma.

Odluka je bila ispunjena otporom ključnih američkih saveznika, uključujući Francusku i Njemačku. Američko povlačenje iz sporazuma je provedeno unatoč činjenici da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u više navrata potvrdila da je Teheran poštivao sporazum.

Obnovljene američke sankcije Teheranu već su prisilile velike tvrtke u EU, uključujući francuski Total, Peugeot i Renault, kao i njemački Siemens i Daimler, da obustave izvoz i trgovinu sa Iranom. Daljnje sankcije, zakazane za studeni, navodno će pogoditi sektor nafte i brodarstva u zemlji.

SAD su također prijetile sekundarnim ograničenjima bilo kojoj zemlji ili tvrtci koja i dalje bude imala transakcije s Iranom. Mjere i prijetnje nazvane su “psihološkim ratom” protiv naroda i njezinih međunarodnih partnera od strane iranskog ministra vanjskih poslova Javad Zarifa.

EU, međutim, nastoji održati veze s Teheranom na gospodarskoj razini. Krajem kolovoza, blok se složio oko iranskog paketa za razvojnu pomoć od 18 milijuna eura (20,9 milijuna dolara). Kasnije je belgijski premijer Charles Michel bio je jedan od prvih političara EU koji je rekao da Washington nema pravo govoriti europskim tvrtkama s kojim zemljama mogu trgovati i razvijati gospodarske odnose.

Krajem rujna šefica Europske unije za vanjske poslove Federica Mogherini, koja je u više navrata kritizirala povlačenje SAD-a iz sporazuma, najavila je da su potpisnici Europske unije ostali predani sporazumu. Grupa radi na stvaranju posebnih kanala plaćanja za poslovanje s Iranom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,