Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kreatori interneta rade na novom, alternativnom i decentraliziranom internetu – pod nazivom ‘DWeb’

Kreatori interneta rade na novom, alternativnom i decentraliziranom internetu – pod nazivom ‘DWeb’

lee-internetDecentralizirani web, ili DWeb, mogao bi biti prilika da se preuzme kontrola nad našim podacima od velikih tehnoloških tvrtki. No kako to funkcionira i kada će to biti moguće provesti?

Osnivači interneta, nezadovoljni što je njihovo “čedo” postalo ovisno o korporacija i država koje unutar “svjetske mreže” uvode cenzuru i love podatke korisnika, odlučili su napraviti alternativni “anarhični internet”.

Tim projektom – alternativnim decentraliziranim internetom pod kodnim imenom “DWeb” – bavi se tim osnivača globalnog interneta Tim Berners-Lee. I, on je već najavio da je novac za ovaj projekt već osiguran.

Ideja decentraliziranog interneta nije nova. Od nje je sve i počelo jer je internet bio zamišljen kao globalna neutralna mreža.

Tijekom prvih godina od uspostave interneta korisnici su se izravno međusobno povezivali, ali se situacija – nakon pojave Interneta 2.0 u 2000. godini – naglo promijenila.

Većina resursa našla se u rukama korporacija koje su preuzele kontrolu nad time tko, kada i kojoj informaciji može pristupiti.

Berners-Lee je izrazio svoje nezadovoljstvo na ovakav način:

“Internet je pretrpio kolaps umjesto da služi čovječanstvu. I pojavile su se nevjerojatno velike mogućnosti zasnovane na nepostojanju na internetu bilo kojeg središnjeg autoriteta odakle se nešto trebalo tražiti dozvolu. Snaga Interneta nije bila prisvojena niti ukradena. Nas su milijarde, a tu vlast smo prepustili kompanijama Facebook, Google, Amazon … Te korporacije su sada monopolisti nad svime što se događa na internetu. Od vijesti želimo pročitati do onoga što kupujemo. “

Berners-Lee radi na novoj mreži DWeb ili Web 3.0. Procurilo je da će sve informacije biti “ubacivane” u mrežu od strane poslužitelja, a to znači – mimo velikih korporacija i država.

Korisnici će koristiti tvrde diskove svojih računala za spremanje podataka.

Ovakva vrsta “mreže” poznata je kao P2P (peer-to-peer), a svako se računalo istodobno ponaša kao “klijent” i kao poslužitelj, a datoteke i sadržaj web stranica “hodat” će između računala.

DWeb neće koristiti http i https. Drugim riječima: neće biti potrebno lociranje, već odmah – sadržaj.

Voditelj projekta Protokol Labs-a Matt Zumwalt je to objasnio riječima:

“Sada se uvijek otkriva lokacija, a svi se prate jer su informacije dostupne samo na jednom mjestu. Od tuda i monopol. Jer onaj koji upravlja mjestima – kontrolira pristup informacijama.”

Novim internetom se u San Franciscu bavio Decentraliziran web summit, koji je okupio 800 stručnjaka sa tog područje.

Na njemu je Tim Berners-Lee predstavio projekt Solid (društveno povezani podaci), razrađen na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, te je rekao:

“Na internetu može postojati sasvim druga zajednica ako dopuštamo anonimnost ljudima i također ako vratimo kontrolu nad njihovim podacima. Decentralizirane mreže mogu biti pobjednik treće ere interneta.”

Protivnici razvoja decentraliziranog interneta tipa DWeb već zvone na uzbunu, ukazujući na “širenje opasnih sadržaja”. Ukazuju i da će takav internet osigurati anonimnost trgovcima drogom, teroristima i onima koji plasiraju pornografiju.

Skeptici već strahuju da će se velike korporacije i države postupno ubaciti u ovaj “novi internet”.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,