Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Bivši Googleovi inženjeri upozoravaju da ZLA tvrtka mora biti zaustavljena

Bivši Googleovi inženjeri upozoravaju da ZLA tvrtka mora biti zaustavljena

goo-trazilicaBivši Googleov inženjer Jack Poulson podnio je ostavku u kolovozu i upozorio da zla korporacija mora biti zaustavljena

Viši istraživač je izjavio da se boji Googleovih ambicija, jer tvrtka radi s Kinom u izgradnji Androidovih aplikacija koje će tajno cenzurirati i pratiti kineske građane online.

Portal Intercept je objavio detalje o Googleovom i kineskom istraživačkom projektu, pod nazivom Dragonfly.

Prema Interceptu, Googleovi šefovi zahtijevali su od zaposlenika da nikome ne govore o projektu. Googleovi šefovi navodno su uputili zaposlenike na brisanje internog dopisa o projektu. Međutim, stotine Googleovih zaposlenika nije poslušalo i pisalo je nazad tvrtki u znak prosvjeda.

Google radi na cenzuri kineskih građana

Google priznaje da već nekoliko godina surađuje s Kinom kako bi razvio Android i druge mobilne aplikacije kao što su Google Translate i Files Go. Njihov najnoviji projekt je u suradnji sa tvrtkom koja radi sa kineskim čelnicima kako bi razvili tražilicu koja je u skladu s kineskim autoritarnim zakonima o cenzuri.

U pismu američkim zakonodavcima, Jack Poulson opisuje projekt kao “uznemirujuć”. Odbor senata za trgovinu primio je pismo tijekom saslušanja pod nazivom “Proučavanje zaštitnih mjera radi zaštite privatnosti potrošača”.

Gospodin Poulson je napisao: “Dragonfly je dio širokog uzorka neodgovornog odlučivanja u tehnološkoj industriji.”

Googleov šef za tražilice, Ben Gomes, razgovarao je s BBC-om o tome. “Upravo sada sve što smo učinili jest istraživanje, ali budući da nemamo planove za pokretanje ičega, ništa van ne mogu reći o tome.”

Google glavni šef za privatnost, Keith Enright, potvrdio je da tvrtka radi s Kinom na projektu nazvanom Dragonfly, no tvrtka je uvjerila svijet: “Nismo blizu pokretanju proizvoda za pretraživanje u Kini”.

Da bi se proizvod za pretraživanje mogao biti pušten u rad u Kini, morat će se pridržavati opsežnih blokada i ograničenja sadržaja.

Kako bi proširili svoju moć, Google bi morao ograničiti slobodu izražavanja i informacija kako bi se pridržavali velikog kineskog vatrozida koji stavlja na crne liste svaku vijest i informaciju koje dovode u pitanje komunizam i druge teme koje nisu odobrili kineski čelnici.

Gospodin Poulson je dao više detalja o Googleovim planovima. To uključuje detaljnu crnu listu koja udovoljava zahtjevima kineske vlade.

Termini navedeni na crnoj listi uključuju “ljudska prava”, “studentske prosvjede”, “religiju” i “Nobelovu nagradu”.

Neke fraze koje uključuju “Xi Jinping” i druge državne dužnosnike također nisu dopuštene u pretraživanju.

Googleov projekt također krši privatnost kineskog građanina, omogućujući tvrtkama za zajednička ulaganja “jednostrani pristup” upitima za pretraživanje korisnika na temelju telefonskog broja korisnika.

Google je navodno napisao kod koji usmjerava pretraživanje kineskih građana da prikazuje samo podatke odobrene od strane države.

Ova manipulacija podacima odnosi se na korisnička pretraživanja regionalnih podataka o kakvoći zraka. Zbog tih napora sam Google je prekršio svoje vlastite interne politike o privatnosti i pokazao svoje istinske namjere: suzbijanje ljudske slobode.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,