Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Palestina dovodi Ameriku pred Međunarodni sud pravde zbog preseljenja veleposlanstva u Jeruzalem

Palestina dovodi Ameriku pred Međunarodni sud pravde zbog preseljenja veleposlanstva u Jeruzalem

sud-pravdePalestinska je vlast zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi SAD-u da zatvori svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu jer krši Bečku konvenciju koja kaže da se veleposlanstvo mora nalaziti u zemlji domaćinu

Palestinska vlada podnijela je zahtjev za pokretanje postupka protiv SAD-a u petak.

Prigovor na 14 stranica, kojeg je objavilo glavno pravosudno tijelo UN-a, navodi da je SAD, kao stranka Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, prekršila svoju obvezu osnivanjem veleposlanstva izvan teritorija države domaćina Izraela.

Prigovor naglašava da bi Jeruzalem, sukladno Planu UN-a za Palestinu iz 1947. godine i brojnim kasnijim rezolucijama UN-a na isti način, trebao biti stavljen pod međunarodni režim kao “zasebno tijelo” ili “corpus separatum”.

Umjesto toga, Izrael je ilegalno preuzeo kontrolu nad Jeruzalemom “uporabom sile” i nizom zakonodavnih i administrativnih sredstava “u pokušaju pripajanja grada”. Dakle, SAD nije imao pravo otvoriti tamo veleposlanstvo.

“Premještanje američkog veleposlanstva u Izraelu u Sveti grad Jeruzalem predstavlja kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 18. travnja 1961.”

#Palestinska tužba poziva sud da objavi da američko veleposlanstvo krši međunarodno diplomatsko pravo i naloži Washingtonu “povlačenje diplomatske misije” iz grada.

Sjedinjene Države su otvorile veleposlanstvo u Jeruzalemu u svibnju nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna grad kao glavni grad Izraela u prosincu.

Ovaj potez izazvao je žestoku reakciju – uključujući i nekih američkih saveznika u Europi – i prouzročio je masovne prosvjede u Palestini i diljem arapskog svijeta.

Žalba palestinske vlade navodi nedavnu odluku Paragvaja da vrati svoje veleposlanstvo u Tel Aviv, poništavajući prethodnu odluku bivše vlade.

Palestini je odobren status zemlje promatrača koja nija članica UN-a u 2012. godini. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nedavno je pokazao spremnost da ide i na Međunarodni kazneni sud (ICC), koji djelotvorno služi kao tribunal za ratne zločine, i na Međunarodni sud pravde zbog američke politike, kao i navodnih ratnih zločina od strane Izraela, poput etničkog čišćenja, prisilnih iseljenja i rušenja palestinskih domova.

Osim pitanja veleposlanstva, Abbas je kazao kako će tužiti SAD zbog odluke da prekine financiranje humanitarnih agencija UN-a za izbjeglice u Palestini.

Palestinski ministar vanjskih poslova u svibnju je apelirao na ICC da pokrenu istragu o izraelskim “zločinima protiv čovječnosti” i njegovoj neprestanoj izgradnji ilegalnih naselja, kao i drugim kršenjima međunarodnog prava, uključujući ubijanje palestinskih prosvjednika.

Međunarodni sud pravde je glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda i jedno o pet glavnih tijela UN-a. Sud ima dvostruku funkciju, a to su rješavanje sporova među državama te davanje savjetodavnih mišljenja na zahtjev UN-a i drugih za to ovlaštenih međunarodnih organizacija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,