Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izrael i SAD u panici jer se Sirija sada može braniti: ‘Putine, ne dajte S-300 u ruke diktatoru Assadu!’

Izrael i SAD u panici jer se Sirija sada može braniti: ‘Putine, ne dajte S-300 u ruke diktatoru Assadu!’

raketa-izraelsadRuski potez direktan je odgovor na rušenje ruskog izviđačkog zrakoplova i ubojstvo 15 vojnika, za koje Putin optužuje Izrael

Predsjednik Rusije Vladimir Putin osobno je u telefonskom razgovoru obavijestio sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada da će u roku od dva tjedna Siriji dostaviti S-300 protuzračni sustav, čija je isporuka obustavljena još 2010. na zahtjev Izraela.

Ovaj ruski potez direktan je odgovor na rušenje ruskog izviđačkog zrakoplova i ubojstvo 15 vojnika: zrakoplov je srušila sirijska protuzračna obrana, a rušenje je, navode Rusi, posljedica izraelskog zračnog napada.

“Eskalacija tenzija”

Na taj potez Rusije odmah je reagirao izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazavši u telefonskom razgovoru ruskom predsjedniku Putinu da će isporuka “neodgovornim igračima” naprednog raketnog sustava povećati opasnost u regiji.

Osim izraelskog premijera, odluku Rusije kritizirao je i SAD, čiji je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio da isporuka takvog naoružanja predstavlja “eskalaciju” ionako već visokih tenzija u regiji. Ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, odgovorio je Netanyahuu i Boltonu, kako će isporuka S-300 stabilizirati regiju.

Putin je naredio ministarstvu obrane provođenje nekoliko mjera kao odgovor na rušenje ruskog zrakoplova iznad Sirije. Isporuka sustava S-300 Siriji, sposobnog gađati mete udaljene do 400 kilometara, što će stvoriti “zaštitni kišobran” nad Sirijom i spriječiti sve češće izraelsko neometano narušavanje sirijskog zračnog prostora.

Sirijski protuzračni sustavi stariji su modeli koji nisu zaustavljali napade Izraela na sirijski teritorij.

Ruska vojska također će opskrbiti sirijsku protuzračnu obranu kvalitetnijim kontrolnim sustavom, koji trenutačno koristi isključivo ruska vojska, što će omogućiti integraciju sirijskih i ruskih sustava.

Jučer su u UN-u Izrael i SAD na sve načine pokušavali odgovoriti Rusiju od isporuke S-300 Siriji. No o pokolju u Jemenu od strane saveznika SAD-a, nitko nije pričao u najnovijem okupljaju zemalja članica UN-a.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,