Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Vodeći analitičar rodom iz Hrvatske koji radi za središnju banku Rockefellera predvidio paniku i nemire u svijetu

Vodeći analitičar rodom iz Hrvatske koji radi za središnju banku Rockefellera predvidio paniku i nemire u svijetu

marko-financijeZagrepčanin Marko Kolanovic najbolji je analitičar u SAD-u. On slovi za eksperta koji nije sklon pretjeranom pesimizmu, ali je uvek točno predviđao probleme na svjetskim tržištima

Hoće li nova kriza u mnogim zemljama izazvati želju da se gloobalizacija – vrati unazad?

Ulični neredi, masovna panika, nacionalizacije i nemiri kakve svijet nije video već pola stoljeća – termini su kojima budućnost američke i globalne ekonomije opisuje vodeći analitičar banke JP Morgan Marko Kolanovic.

Povodom 10-godišnjice izbijanja svjetske financijske krize (2008. godine), Kolanovic je objavio specijalni anealitički izveštaj u kojem upozorava da su svjetska financijska tržišta pred naletom krize ranjivija nego što su bila prije deset godina.

Po njegovoj procjeni, dogodi li se „najlošiji mogući scenarij“ – kriza će biti tako sveobuhvatna da će se centralne banke velikog broja država morati nacionalizirati – da bi ih spasile – kompanije koje kriza najviše pogađa.

Pogrešno bi bilo u ovome vidjeti ambiciju jednog analitičara da sebi osigura „slavu proroka“.

Problem je u tome što postoje obični analitičari, poznati analitičari, iskusni analitičari i – Marko Kolanovic.

On slovi za eksperta koji nije sklon pretjeranom pesimizmu, ali je uvek točno predviđao probleme na svjetskim tržištima.

Povrh svega, treba imati u vidu JP Morgan, banku koja upravlja sa bogatstvom od 2,7 trilijuna dolara i tradicionalno se smatra obiteljskom bankom Rckefellera, status ‘vodećeg analitičara’ ne daje slučajnim ljudima.

Kolanovic ima reputaciju neke vrste matematičara-proroka koji kretanja na tržištima promatra i izračunava kao što astronomi prate kretanje planeta.


Kolanovic upozorava, inače, da se nakon 2008. godine naglo povećao broj burzovnih transakcija i financijskih odluka koje donose automatizovani kompjuterizirani sustavi bez sudjelovanja čovjeka. A donose ih u djeliću sekunde.

Uostalom, po procjeni Aite Group, približno 65% transakcija na američkom tržištu dionica donose kompjuterski algoritmi, a ne ljudi. A ti programi ‘vrte’ trilione dolara.

U te programe ugrađena je instrukcija: „Ako se događa nešto nejasno i nepoznato – prodaj sve i to odmah!“

Okrenimo se prema još jednom proroku krize — Mark Zandiju, glavnom ekonomisti rejting-agencije Moody’s.

On je već opisao i šok do kojeg će doći ukoliko se ponovi svjetska financijska kriza.

Zandi tvrdi da će nova kriza krenuti iz prekreditiranih američkih kompanija jer je borba Federalnih rezervi protiv balona na tržištu nekretnina proizvela balon u kreditiranju sumnjivih kompanija.

Potencijalno toksičnog novca u takvim kompanijama ima oko 2,7 triliona dolara i ta suma brzo raste.

Zandi tvrdi: pri daljem podizanju referentne stope i takve kompanije i njihovi kreditori popadat će kao domine.

Moody’s je svoje klijente već upozorio da Sjedinjene Države čeka val korporativnih defaultova bez presedana.

Taj defaultni tzunami u stanju je izazvati paniku na burzama, a od toga će stradati i zemlje koje sa genezom te nove američke krize nemaju nikakve veze.

Takva je priroda globalizacije.

Za razliku od 2008., nova kriza će u mnogim zemljama izazvati želju da se globalizacija vrati unazad.

A ako bude moguće i – da se Washington izolira na Američkom kontinentu, da bi se ostatak svijeta oslobodio njegovog toksičnog političkog i ekonomskog utjecaja.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,