Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » LIJEK I ZAČIN PROTIV OPAKE BOLESTI U JEDNOM: Kurkuma liječi rak na atomskoj razini

LIJEK I ZAČIN PROTIV OPAKE BOLESTI U JEDNOM: Kurkuma liječi rak na atomskoj razini

kurkuma-prahNije tajna da kurkuma nudi niz zdravstvenih prednosti. Ovaj ugodno obojeni začin pun okusa je postao poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv mnogih vrsta raka

Ovaj čudotvorni začin odstranjuje upale i može čak biti koristan u liječenju stanja poput dijabetesa tipa 2.

Kurkuma je definitivno zaslužila svoje mjesto na začinskom stalku i u ormariću za lijekove iz dobrog razloga – ali znanstvenici još uvijek rade na otkrivanju tajni ove ljekovite biljke.

Studije su već pokazale da mnoge zdravstvene beneficije kurkume proizlaze iz jednog od specijaliziranih biljnih spojeva biljke, pod nazivom “kurkumin”.

Istraživači sa Kalifornijskog sveučilišta Medicinskog fakulteta u San Diegu proučavali su kako kurkumin djeluje protiv raka na staničnoj razini.

Zajedno sa znanstvenicima sa sveučilišta Peking i Zhejiang University, tim je otkrio kako kurkuma djeluje uz pomoć svojih antitumorskih učinaka.

Razumijevanje kurkumina i raka

Znanstvenici su otkrili da se kurkumin “veže na enzim Kinazu 2 (DYRK2) na atomskoj razini. Ova prethodno nezabilježena biokemijska interakcija kurkume dovodi do inhibicije Kinaze 2 koji narušava staničnu proliferaciju i smanjuje opterećenje rakom.”

Dr. Sourav Banerjee, doktor znanosti i voditelj istraživanja na Medicinskom fakultetu u San Diegu, objasnio je da sposobnost kurkumina da inhibira DYRK2 ometan proteazomom, koji je dio stanice koji je odgovoran za uništavanje nepotrebnih ili oštećenih bjelančevina.

Kod miševa, ova supresija povezana je s smanjenjem rizika od raka. Nekoliko vrsta raka, kao što je trostruki negativni karcinom dojke i multipli mijelom, su tumori “ovisni o proteazomu”. Regulacijom proteazoma može se inhibirati stvaranje tumora.

Dr. sc. Jack E. Dixon, uvaženi profesor farmakologije, stanične i molekularne medicine, kemije i biokemije na sveučilište San Diego, komentirao je:

“Naši rezultati otkrivaju neočekivanu ulogu kurkumina u inhibiciji DYRK2-proteazoma i osiguravaju dokaz o konceptu da farmakološka manipulacija regulatorima proteazoma može ponuditi nove mogućnosti izliječenja teško izliječivog trostruko-negativnog raka dojke i liječenje višestrukog mijeloma.”

“Naš primarni fokus je razviti kemijski spoj koji može ciljati DYRK2 u bolesnika sa tim tumorima”, dodao je.

Između ostalog kurkuma također nudi široku lepezu zdravstvenih prednosti, od kojih su mnogi možda izvan dosega konvencionalne znanosti.

Nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma idealna alternativa za pacijente sa dijabetesom tipa 2, na primjer. U nedavno objavljenom istraživanju, pronađeno je da kurkuma rješava nekoliko problema koji se vide kod dijabetičara tipa 2, uključujući karakterističnu otpornost na inzulin i visoki šećer u krvi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,