Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Rusija, Turska i Iran ubrzavaju procese odbacivanja američkog dolara u međusobnoj trgovini

Rusija, Turska i Iran ubrzavaju procese odbacivanja američkog dolara u međusobnoj trgovini

solara-stoKao odgovor na američke sankcije, Rusija, Turska i Iran pregovaraju o smanjenju udjela američkog dolara u međusobnoj trgovini, izjavio je za dnevnik Tehran Times guverner središnje banke Irana

Ukidanje ‘zelenih novčanica’ u međusobnoj trgovini raspravljale su tri zemlje prošli vikend u Teheranu tijekom trilateralnog summita o sirijskom prekidm vatre, izjavio je guverner iranske središnje banke Abdolnaser Hemmati, kako navode mediji.

“Odlučili smo nastaviti s daljnjim radom u svjetlu dogovora postignutih na sastanku s guvernerom ruske središnje banke u Moskvi” – izjavio je Hemmati.

Prema riječima Hemmatija, razmatrane su i cijene nafte i plina, širenje bankarskih veza i jačanje gospodarskih odnosa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njihova izaslanstva posjetili su Teheran prošlog tjedna na trilateralnom sastanku na vrhu o Siriji i razgovarali o proširenju odnosa.

Ranije je Erdogan opisao nedavnu devalvaciju turske lira na rekordnu nisku razinu kao “valutna zavjera” i najavio svoju spremnost da se riješi dolara u trgovini sa svojim partnerima.

Erdogan je rekao da je dolar prepreka turskom gospodarstvu. Pozvao je Turke da “jednom i zauvijek postupno ukinu monopol dolara pomoću lokalne i nacionalne valute u svojoj zemlji“.

Rusija, koja je pod sankcijama SAD-a od 2014. godine, dugo je predlagala prebacivanje na lokalne valute u trgovini s ključnim partnerima poput Turske i Kine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,