Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FRANCUSKA DJECA ĆE U ŠKOLAMA USKORO UČITI ARAPSKI JEZIK: Ministar obrazovanja Francuske traži kontroverzne promjene školskog kurikuluma

FRANCUSKA DJECA ĆE U ŠKOLAMA USKORO UČITI ARAPSKI JEZIK: Ministar obrazovanja Francuske traži kontroverzne promjene školskog kurikuluma

francuska-uceniciFrancuski ministar nacionalnog odgoja i obrazovanja izrazio je potporu dodavanjem arapskog jezika školskom programu za francusku djecu, razjarujući desnicu u zemlji koja je upozorila na užasne posljedice ako se plan provede

Francuska treba izraditi „kvalitativnu strategiju” za podučavanje arapskog jezika u školama, rekao je Jean-Michel Blanquer u intervjuu na francuskoj televiziji.

On je rekao da je arapski, zajedno s kineskim i ruskim, jedan od “velikih jezika civilizacije” i trebaju ga znati “ne samo strani ljudi Maghrebovog podrijetla ili zemalja arapskog govornog područja”.

Blanquerovi su komentari došli kao odgovor na izvješće koje je izradio pariški think-tank Institut Montaigne, koji je ustanovio da se osnovnoškolci i srednjoškolci koji uče arapski više okreću vjerskim školama koje podučavaju salafizam – radikalnoj grani islamskog koja zagovara šerijatski zakon.

Izvješće je pozvalo francusku vladu da uključi arapski jezik u javni školski program kako bi se suprotstavila političkoj i vjerskoj indoktriniji koja se podučava u tim salafijskim školama.

Zbog sve veće popularnosti ovih islamskih škola, salafijska indoktrinacija “dobiva sve veću popularnost na terenu u Francuskoj” – osobito među mladima, napisao je autor izvješća Hakim El Karaoui.

“Broj učenika koji su učili arapski u francuskim osnovnim i srednjim školama, se prepolovio. Ali stopa je pomnožena sa deset u džamijama.”

No, dok je Blanquer bio prilično nejasan o mogućim prednostima i nedostacima takvog nastojanja, Robert Menard, desničarski gradonačelnik grada Beziersa, nije slagao riječi kad je proglasio Blanquerov prijedlog kao “projekt s neprocjenjivim posljedicama”.

“Razvijati nastavu na arapskom jeziku u školi i “dati mu prestiž” jest legitimno dopustiti rođenje drugog naroda u Francuskoj” – rekao je Menard na Twitteru. Očigledno, nije bio sam u svom bijesu.

“U normalnoj zemlji, imigranti se traže da se integriraju, osobito kroz učenje nacionalnog jezika. U našoj zemlji, ministar prosvjete želi francusku djecu da nauče arapski” – napisao je Antoine Baudino, zakonodavni radnik za anti-imigrantsku nacionalnu stranku.

Jean-Frederic Poisson, član Narodne skupštine i predsjednik kršćanske demokratske stranke, nazvao je ideju podučavanja arapskog jezika u javnim školama “lošim vicom”.

“Učenje arapskog jezika u francuskim školama bi bio kraj Zapada” – upozorio je jedan korisnik Twittera. “Naučite arapski? Poput njemačkog u četrdesetim godinama prošlog stoljeća?” – napisao je još jedan komentator na Twitteru, naizgled sugerirajući da je Francuska “okupirana”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,