Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ODGOVOR NA NATO PRIJETNJE: Rusija počela najveću vojnu vježbu u povijesti. Pogledajte što sve imaju

ODGOVOR NA NATO PRIJETNJE: Rusija počela najveću vojnu vježbu u povijesti. Pogledajte što sve imaju

vostok-vjezbaGotovo 300.000 vojnika, uključeni svi vidovi vojske, te kineski i mongolski vojnici kao podrška, Rusija je u utorak krenula s najvećim vojnim manevrima u svojoj povijesti, koje NATO osuđuje kao probu za “sukob velikih razmjera”

Masovno raspoređivanje u kojem sudjeluju kineska i mongolska vojska, nazvano “Vostok-2018″ (Istok-2018), nastavit će se do 17. rujna u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

“Vostok-2018 je počeo”, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, uz video snimku koja prikazuje oklopna vozila, helikoptere i zrakoplove u pokretu.

Dok je utorak posvećen raspoređivanju postrojbi, u srijedu će se održati vježbe protuzračne borbe dok će “glavni događaj” biti u četvrtak, objavilo je ministarstvo obrane novinarima koji prate vježbe, ne navodeći više detalja.

Ruska vojska usporedila je tu demonstraciju sile sa “Zapadom-81″, vojnom vježbom u kojoj je prije gotovo 40 godina bilo mobilizirano između 100.000 i 150.000 vojnika iz Varšavskog pakta u Istočnoj Europi, što su bili najveći manevri ikada organizirani u sovjetskoj eri.

Na vježbi “Vostok-2018″ će sudjelovati čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 ili pak najnoviji borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35. Na moru će ruska flota rasporediti nekoliko fregata opremljenih raketama Kalibr koje su se dokazale u Siriji.

U okviru Gospodarskog foruma u Vladivostoku na Dalekom istoku Rusije, predsjednik Vladimir Putin trebao bi prisustvovati “Vostoku-2018.” do kojeg dolazi u kontekstu trajnih napetosti sa Zapadom, uslijed ukrajinske krize, sukoba u Siriji i bezbrojnih optužbi za uplitanje u zapadnu politiku.
 

 
(index.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,